OLJE OG GASS

155 milliarder til statskassen

I EKSITESTERENDE: - Det fleste investeringene vil komme i allerede eksisterende felt på norsk sokkel. Over 50 prosent kommer i nye brønner, sier Kjell Pedersen i Petoro.
I EKSITESTERENDE: - Det fleste investeringene vil komme i allerede eksisterende felt på norsk sokkel. Over 50 prosent kommer i nye brønner, sier Kjell Pedersen i Petoro. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
2. mars 2009 - 11:18
Vis mer

Administrerende direktør i Petoro, Kjell Pedersen, er svært fornøyd med fjorårets resultat.

– En kontantstrøm på 155 milliarder til vår eier, den norske staten, er et nesten ufattelig beløp. Det skyldes naturligvis i første rekke de høye prisene, men også underliggende gode driftsmessige resultater. Når jeg er spesielt godt fornøyd med fjoråret, er det også fordi medarbeiderne i Petoro i så stor grad har nådd de målene vi satte oss for 2008, sier han.Må redusere kostnadene

Pedersen er opptatt av å få ned kostnadene på norsk sokkel.

– Ojeindustrien vil sørge for å ta vare på sin fleksibilitet. Det er helt nødvendig at både oljeselskaper og leverandørindustrien tar noen grep på kort sikt – og da særlig med henblikk på kostnadsreduksjon. Samtidig må vi makte å holde blikket hevet slik at vi ikke mister det langsiktige perspektivet. Verden vil trenge ny tilførsel av energi, sier han.

Et av de viktigste kortsiktige grepene er å få redusert bore og brønnkostandene. Siden 2004 har riggratene økt med 300 prosent.

Brønnene blir også stadig dyrere. For Troll Olje har kostnadene økt med nær 50 prosent, fra 320 til 470 millioner kroner per brønn.

– Vi har identifisert en rekke prosjekter som er lønnsomme selv med dagens priser, og enda flere hvis en antar en noe høyere prisbane. I løpet av de neste ti årene kan disse prosjektene komme til å kreve investeringer i størrelsesorden 400 milliarder kroner, hvorav SDØE i så fall vil stå for mer enn 100 milliarder. Petoro vil være en pådriver for utvikling av lønnsomme prosjekter og sikre tidsriktige beslutninger i en industri der sterk kapitaldisiplin ellers kan føre til utsettelser, sier Pedersen.Lav erstatningsrate

Petoro-sjefen liker ikke at kun hvert tiende produserte fat er erstattet med nye reserver.

– Dette reflekterer en portefølje som består av høye andeler i store modne felt med fortsatt høy produksjon og en lavere andel i nye, mindre felt, sier Pedersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.