KRAFT

1300 timer med uakseptabel forsyningssikkerhet

Auke Lont.
Auke Lont. Bilde: Jannicke Nilsen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har fortsatt ikke gitt klarsignal til å bygge kraftlinjen Sima-Samnanger, som vil bedre den anstrengte forsyningssituasjonen i Bergen-området.

I mellomtiden har Statnett tallfestet hvor anstrengt strømsituasjonen var for Bergensområdet tidligere i vinter.

Mangedoblet risiko

I løpet av årets tre første måneder hadde Bergen 1343 timer med det Statnett definerer som en «uakseptabel lav forsyningssikkerhet». Det betyr at en enkelt feil på forsyningssystemet ville slått ut forsyningen til 40 prosent av strømforbrukerne i Bergen i disse timene.

I årene fra 2000-2009 har antall timer med for dårlig forsyningssikkerhet ligget på mellom 100-300 timer.

Uakseptabelt

- Hvis noe hadde skjedd i løpet av disse timene, ville konsekvensene for forbrukerne vært store og umiddelbare. Omfanget er totalt uakseptabelt, sier Statnett-sjef Auke Lont.

I mars ga Statnett beskjed om at avklaringen måtte komme før påske, dersom byggestart ikke skal bli utsatt med ett år, til høsten 2013.

Like før påske lyste imidlertid Statnett ut anbudsrunde for kraftlinjen. Utlysningen kom kort tid etter at Verdens Gang meldte at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen skal ha gitt klarsignal til den omstridte kraftlinjen på et internt møte.

Sterke protester

Anbudsrunden har ført til voldsomme protester fra motstanderne av kraftlinjen, både lokalt og fra Turistforeningen. Motstanderne reagerer blant annet mot at høye master vil bli synlig i deler av Hardangerfjorden, og at anbudsrunden er i strid med den demokratiske prosessen.

Anbudsrunden sikrer imidlertid at Statnett kan holde døren på gløtt en stund til, i forhold til å komme i gang.

Ser ikke alternativ

- Fordi vi har henvendt oss til ulike entreprenører, kan vi fortsatt komme i gang som planlagt. Men jeg vil ikke kommentere hvor lenge det vinduet er åpent, sier Lont.

- Hva hvis regjeringen sier nei til kraftlinjen?

- Det er ikke noe alternativ til Sima-Samnanger. Da må vi tilbake til tegnebrettet. Bergensområdet må ha ny kapasitet, jeg kan ikke skjønne annet, sier Lont.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.