BYGG

13.000 LED-lys lyser opp Trondheim

Trond Gram
13. okt. 2009 - 08:06

TRONDHEIM: Noen mener det blir Las Vegas i Trondheim. Las Vegas eller ikke, det er liten tvil om at fasaden på det nye rockemuseet i Trondheim blir en av de mer oppsiktsvekkende i landet.

En boks på 63 x 20 x 8,5 meter plassert på taket av et gammelt lagerbygg på havna i Trondheim skal dekkes med 1790 glassplater på 1,44 kvm som på dagtid viser opptil 200 platecover fra norsk rockehistorie.

Platecoverne trykkes i hvitt på glassplatene, og mot grå bakgrunn blir de kun synlige om dagen. Når mørket faller på blir fasaden en gedigen skjerm.Lyset tar over

– Om kvelden vil lyset ta over og platecoverne forsvinner, forteller arkitekt Ogmund Sørli i Pir II Arkitektkontor.

– Bak glasset er det omtrent 13.000 LED-lyspunkt med et styresystem som takler rundt 40 bilder i sekundet. Vi kan kjøre hva som helst av bilder opp på disse skjermene. Det blir omtrent som en HD-oppløst skjerm, legger prosjektleder Torbjørn Selnes i Sweco til.

– Denne fasaden blir synlig fra lang avstand. Det blir enestående i Norge, legger han til.

ARKITEKT: Ogmund Sørli og Pir II Arkitektkontor hadde ideen til lysfasadene. Her ser han på coverbildene som skal dekke huset.
ARKITEKT: Ogmund Sørli og Pir II Arkitektkontor hadde ideen til lysfasadene. Her ser han på coverbildene som skal dekke huset.

Lysbilde

Ifølge Pir II, som hadde ideen til den uvanlige fasaden, vil platecoverne ligge fast foran og fungere omtrent som et lysbilde.

Hvert platecover blir 7,8 kvadratmeter og det vil komme nye cover hvert år. Trykket er hvitt.

Når lyset kommer på har de millioner av farger å velge mellom.Ikke energisluk

Men «lysfontene» til tross. De 13.000 LED-lysene blir ikke et energisluk.

Ifølge Selnes trekker hvert punkt maksimalt en vatt og energiforbruket antas og bli maks 32000 kwh/år ved full styrke, og så lite som 20-30 prosent av dette ved normalbruk.

– Det er ikke snakk om mer enn forbruket til en liten bolig, sier Sørli.

Helt uproblematisk er heller ikke plasseringen. Nordre avlastningsvei, som er en del av E6 i byen, går rett forbi og fasaden blir godt synlig derfra.

Derfor har arkitekt og prosjektleder hele tiden hatt tett dialog med Vegvesenet.Værutsatt fasade Rockheim under bygging i Trondheim.
Værutsatt fasade Rockheim under bygging i Trondheim.

Værutsatt fasade

Samtidig gjør museets nærhet til fjorden fasaden ganske værutsatt. Når været står på kan saltvannet sprute langt innover bryggen.

Vedlikehold og renhold kan derfor bli en utfordring, men dette er hensyntatt i prosjektet.

– Vindbelastningen har vært en annen utfordring. Det kan blåse ganske friskt her nede, sier Ogmund Sørli.

Varierende kvalitet

Rockheim har en investeringsramme på 90 millioner kroner. Lysfasaden er ikke det som er mest prisdrivende.

Tilbudene lå mellom 3 og 26 millioner kroner. Utbyggerne endte opp med et tilbud som lå i det laveste prissjiktet.

– Problemet med LED er at av en produksjon vil mindre enn 5 prosent være av ypperste kvalitet. Denne andelen er det stor rift om fra armaturleverandørene. Vi mener at vi har klart å unngå de dårligste kvalitetene sier Torbjørn Selnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.