OLJE OG GASS

120.000 liter råolje rant ut da tog sporet av

Frakt med tog kan være mer risikabelt enn med oljeledning.

Arbeidet pågår med å samle opp olje som rant ut da et tog med tankvogner sporet av i Minnesota onsdag
Arbeidet pågår med å samle opp olje som rant ut da et tog med tankvogner sporet av i Minnesota onsdag Bilde: SCANPIX

Minst 120.000 liter råolje rant ut.

Utslippet er det første større utslippet fra transporten av oljen fra det omstridte tjæresandprosjektet i det nordlige Canada siden frakten av oljen til USA startet for tre år siden.

Les også: Statoil slapp billig i oljesand-saken i Canada

Tjæresand

Ulykken skjedde et par hundre kilometer nord for Minneapolis da 14 av de 94 tankvognene på toget sporet av. Tre av vognene ble ødelagt slik at olje lekket ut. Det er uklart om oljen kommer fra tjæresand eller er konvensjonell olje.

På grunn av kaldt vær er oljen som rant ut, tjukkere og derfor vanskeligere å samle opp. På den annen side er det lite skade på naturen og grunnvannet siden det er tele i bakken. Oppryddingen ventes å ta noen dager.

Ulykken trer rett inn i debatten om utvinning av olje fra tjæresand og transport av olje fra Canada til USA. Rundt 40.000 fat olje fraktes hver dag til USA, enten gjennom oljerørledninger eller med tog.

Les også: Milliardkontrakter til Aker Solutions

Risikabelt med tog

Miljøbevegelsen har lenge lykkes i å blokkere byggingen av en ny oljeledning, Keystone, som skulle frakte olje fra tjæresandområdene til Golfkysten gjennom en nasjonalpark på grensa mellom Canada og USA.

Men noen eksperter sier at frakt av olje med tog er enda mer risikabelt, både for miljøet og for byer og lokalsamfunn som jernbanen passerer gjennom.

Les også:

Vil bygge observatorier på havbunnen for å forstå "isgassen"

Denne skal stanse oljeutblåsninger

Yme-oljen kan være tapt for alltid  

Les mer om: