IT

12 bedrifter angripes hver dag

OFFENTLIG: Diskusjonen om dens prinsipielle betydning er neppe over. Men i dag ble i det minste den såkalte "Max Manus"-dommen , eller som Twitter-brukere kjenner den: #krevsvar-saken, gjort offentlig.
OFFENTLIG: Diskusjonen om dens prinsipielle betydning er neppe over. Men i dag ble i det minste den såkalte "Max Manus"-dommen , eller som Twitter-brukere kjenner den: #krevsvar-saken, gjort offentlig. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
25. sep. 2008 - 08:31

Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) utfører annenhvert år en undersøkelse for å kartlegge omfanget av datakriminalitet og –innbrudd.Årets undersøkelse viser at norske bedrifter ble utsatt for 4.400 datainnbrudd – 12 hver dag, eller ett annenhver time, året rundt. Det skriver Finansavisen.

Les også:

Hevn

– Det kan være en ansatt som har fått sparken og bare vil gjøre litt hevn. Eller det kan være en hacker kommer seg inn og tapper informasjon fra en bedrift eller legger inn spionprogramvare, sier Øyvind Davidsen, leder for datautvalget i NSR, og sjef for IT-sikkerhet i StatoilHydro, til avisen.Han sier at potensialet for å skape trøbbel for store teknologibedrifter som opererer i urolige strøk og i politiserte områder er det bare fantasien som setter grenser for.

Les også: PST-alarm: Datanettverk på vidt gap

Flere enn sist

Antallet datainnbrudd er 13 prosent flere enn ved forrige undersøkelse. Likevel er det kun 1,3 prosent av innbruddene som blir anmeldt.

37 prosent av de spurte oppga at innbruddene var av ubetydelig art, mens 18 prosent mente det ville være umulig å finne gjerningsmannen.

Holdninger

Omtrent en av fire oppgir at de er blitt frastjålet datautstyr. Under halvparten lærer sine ansatte opp i sikker bruk av IT.– Dette er et tankekors. Vi i datautvalget i NSR mener at det bør legges mer vekt på holdninger og bevisstgjøring av brukere for å øke sikringsnivået, sier Davidsen.

Les også: Sensitive data sendes ukryptert

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.