BYGG

12 av 855 har fått kontrakter

Krisepakken fører ikke til flere arbeidsplasser før til høsten. Og når oppdragene igjen er tilbake om et år eller to, kan det hende kapasiteten er borte. (Illustrasjonsbilde)
Krisepakken fører ikke til flere arbeidsplasser før til høsten. Og når oppdragene igjen er tilbake om et år eller to, kan det hende kapasiteten er borte. (Illustrasjonsbilde) Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
27. apr. 2009 - 08:30

Da statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og samferdselsminister Liv Signe Navarsete i januar lanserte krisepakken på 20 milliarder for å motvirke finanskrisen, var mottoet at pengene skulle føre til flere hender i arbeid, og det raskt.

Skeptisk

En undersøkelse Maskinentreprenørenes forening (MEF) har gjort blant over 1900 medlemsbedrifter, viser at pengene ikke virker raskt nok, skriver Aftenposten.

Bedriftene fikk spørsmål om de har fått nye oppdrag som direkte følge av krisepakken. Av 855 svar var kun 12 positive.

– Det vi synes er påfallende, og litt skremmende, er at bare 20 prosent av de små, 144 bedrifter, tror at krisepakken vil slå positivt ut for bedriften. 31 prosent, 219 bedrifter, sier nei, mens 48 prosent, 340 bedrifter, svarer "vet ikke". Det betyr at det hersker stor usikkerhet. Hadde de trodd på dette ville de vært på hugget, sier sjeføkonom Stein Gunnes i MEF.

For sent

Han sier at tilbakemeldingen er at tiltakspakken er kommet for sent, at kommune og stat har vært for dårlig forberedt og at det tar lengre tid å realisere prosjektene enn man trodde.

– Det er absolutt kommuner som har vært flinke, men vi spør om de andre har vært sultne nok. Det smaker litt fallitterklæring, sier Gunnes.

Han sier at flere både permitteres og sies opp og noen bedrifter velger å bli mindre.

– Konsekvensen kan bli at når oppdragene komer tilbake om et år eller to er ikke lenger kapasiteten til stede. Det er dyrt å hente personer tilbake.

Til høsten

Ivar Ness i Vegvesenet Region Vest sier at det tar tid å utarbeide anbud.

– Og så må entreprenørene få litt tid til å regne. Så hovedsakelig vil effekt komme først utover høsten.

Av hans bevilgede 345 krisemillioner blir 267 millioner brukt i år. Resten må overføres til neste år.

Mange tilbud

Også utbyggingssjef Stein Johansen i Region Nord må overføre en del prosjekter til 2010.

– Det er en god pakke, og vi får gjort veldig mye. Mange av disse prosjektene ville vil gjort uansett, men ikke i år. Vi merker stor interesse blant entreprenørene. Vi får inn dobbelt så mange tilbud som vanlig, og det tyder på at det er stor ledig kapasitet, sier Johansen til avisen.

BNL: – Regnefeil i krisepakken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.