KRAFT

12 års ekstra atomkraft

FORLENGER LEVETIDEN: Tyskland forlenger levetiden med 8 år for de eldste kjernekraftverkene og 14 år for de yngste. Opposisjonen frykter at atomstrømmen vil gjøre at det tar lenger tid å bygge ut ny fornybar energi.
FORLENGER LEVETIDEN: Tyskland forlenger levetiden med 8 år for de eldste kjernekraftverkene og 14 år for de yngste. Opposisjonen frykter at atomstrømmen vil gjøre at det tar lenger tid å bygge ut ny fornybar energi. Bilde: colourbox
Kjetil Malkenes Hovland
6. sep. 2010 - 09:03

Tyskland vil likevel ikke fase ut kjernekraftverkene innen 2021, skriver Der Spiegel i dag.

Etter diskusjoner i helgen ble fristen forlenget med 8 år for de eldste og 14 år for de yngste anleggene.

Forbundskansler Angela Merkel mener at fornybar energi ikke er moden nok til å fase ut atomkraften ennå.

Etter 2030

Det krevde et langvarig møte søndag kveld for å komme til enighet. Merkel var i møte med miljøvernminister Norbert Röttgen, økonomiminister Rainer Brüderle, finansminister Wolfgang Schaeuble og flere andre.

- Veikartet til den fornybare energiens tidsalder er bestemt, sier Röttgen ifølge Der Spiegel.

Avgjørelsen betyr at flere av Tysklands 17 atomkraftverk vil være i drift helt fram til 2035. Avgjørelsen om å fase ut kjernekraften ble opprinnelig tatt av en tidligere regjeringskoalisjon som bestod av sosialdemokratene i SPD og De grønne.

Ønsker ikke avgiften

Samtidig med forlengelsen av atomkraftverkenes levetid, innfører regjeringen nye skatter for å styrke satsingen på ren energi. Energiselskapene må betale en atomkraftskatt som skal få inn 2,3 milliarder euro (ca. 18 milliarder kroner) i året som skal gå til et fond for å utvikle fornybare energiformer.

Avgiften blir på ni euro (ca. 71 kroner) per megawattime.

Energiselskapene skal gi et «substansielt bidrag» til å utvikle ren energi, sier Röttgen. Men de store energiselskapene ønsker ikke et slikt fond og en slik avgift.

Kritikk fra SPD

Nå skal det hele opp til avstemning i parlamentet. Kompromisset har allerede fått kritikk fra opposisjonen.

- En svart dag for energipolitikken, sier SPD-Chef Sigmar Gabriel. Sosialistpartiet Die Linke frykter at billig atomkraft vil gjøre det vanskelig å bygge ut ny fornybar energi.

Et flertall av tyskerne ønsker å fase ut kjernekraften, viser meningsmålinger.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.