100 Troll-juletrær levert

100 Troll-juletrær levert
GLADE GUTTER: Mads Andersen fra Aker Solutions og Øystein Håland fra Statoil foran juletre nr. 100 til Troll-feltet. Bilde: Tore Stensvold

LIER: Aker Solutions slo på stortromma for å markere at selskapet har levert 100 ventiltrær, også kalt X-mas tree til Troll-feltet.

Alle 300 ansatte ved verkstedet til Aker Solutions på Tranby var utstyrt med røde T-skjorter og Troll 100 på ryggen. De spreke Frikara med damer danset, hoppet og spratt etter avdukingen.

15 år

Men historien begynner lenge før.

Det begynte med en rammeavtale om levering av subseautstyr til Troll mellom Kværner og Hydro i 1996. 15 år etter heter selskapene Aker Solutions og Statoil."Null olje"

Direktør for boring og brønn i Statoil, Øystein Håland, signerte dokumentet som viser at selskapet godtar leveransen.

Han synes det er et artig poeng at Hydro i sin plan for utvikling og drift (PUD) skrev ”null” på punktet over forventet oljeproduksjon.

– Teknologiutviklingen har gjort det mulig å få ut stadig mer olje fra Troll, som opprinnelig ble betraktet som kun et gassfelt, sa Håland til alle ansatte på verkstedet på Tranby under overleveringen torsdag.

Han opplyste at Troll-feltet nå er det tredje største oljeproduserende Statoil er operatør for.

Trær fra skogen

Overfor Teknisk Ukeblad trekker han fram et annet, pussig poeng: Det nærmer seg rene skogen av juletrær på Troll-feltet, og de er alle produsert inni skogen på Tranby utenfor Drammen.

-Vi har planer for ytterligere 50 brønner, og det kan godt hende det blir flere, sier Håland til TU.

Verden beste?

Direktør for subsea i Aker Solutions, Mads Andersen, var svært stolt og glad på alle de ansattes vegne.

– Vi har bygget opp en helt unik kompetanse og kvalitet her på Tranby. Kunder har fortalt meg at de ser på dette som verdens beste verksted i sitt slag, sier Andersen til TU.

Han karakteriserer Troll-kontrakten som katalysatoren for subsea-utviklingen i det som var Kværner.

– I dag er ikke Troll-juletrærne veldig kompliserte. De var det i sin tid, men Statoil holder seg til et standardisert juletrær for dette feltet. Trærne har riktig nok gjennomgått en del utvikling og modernisering, poengterer han.Les mer om: