INDUSTRI

100 Borealis-forskere søker nye eiere

SKILLES UT I NYTT SELSKAP: Borealis-senteret  i Bamble er  et av de største forskningssentrene i landet.  Nå skal forskerne stå på egne ben, som Norne Innovation.
SKILLES UT I NYTT SELSKAP: Borealis-senteret i Bamble er et av de største forskningssentrene i landet. Nå skal forskerne stå på egne ben, som Norne Innovation. Bilde: Borealis
Mona Sprenger
16. mars 2007 - 14:46

– Vi ønsker oss store og sterke norske eiere. Det viktigste er at de er engasjerte. Vi er fleksible og kan forske på andre materialer enn plast, sier NITOs leder ved Borealis Bamble, Kai Torsdal.

– Veldig skuffet

Fagforeningen ved Norges største polymertekniske senter er opprørt over at de østerrikske eierne vil flytte forskningsaktiviteten fra Norge til Østerrike og Abu Dhabi. Borealiskonsernet vil avvikle forskningsavdelingen i Norge. Vedtaket ble gjort mot de ansatte representanters stemmer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Vi er veldig skuffet over at vi må ut av et så stort selskap som Borealis, og at det er så enkelt å kvitte seg med oss, sier NITOs leder i Borelias Bamble, Kai H. Torsdal.

Forskerflukt

Forskningssenteret skal ikke nedlegges, men skilles ut som et nytt selskap. Det skal jobbes med å skaffe nye eierinteresser for å drive senteret videre og utvikle det til et nasjonalt kompetansesenter. Det har lenge vært kjent at de utenlandske eieren ikke ønsker å satse i Norge. Flere Borealis-forskere har allerede funnet seg nye jobber og de tillitsvalgte frykter at forskningssenteret skal gå i oppløsning.

– Det vil være en skandale å la denne kompetansen forvitre og forsvinne ut av landet, sier Torsdal

Flere i samme båt

Det er ikke bare Borealis som går en usikker fremtid i møte. På nabotomten ligger petrokjemibedriften Hydro Polymers, som i løpet av året vil bli skilt ut av Norsk Hydro. Nå er det mye som tyder på at det blir etablert et eget, børsnotert petrokjemiselskap. Det er ennå ikke endelig avgjort.

Nasjonal betydning

Det var nettopp kompetansen i petrokjemisk industri, som var utslagsgivende for at myndighetene valgte Grenland som hovedsete for Gassnova - statens senter for gasskraftteknologi med CO 2 -håndtering. Det er mye som tyder på at regjeringen i nær fremtid vil si ja til et gassrør til Grenland. Da vil det være katastofalt om kompetansen forsvinner, mener LO.

– Forskningssenteret i Bamble har nasjonal betydning. En nedleggelsen vil få katastrofale følger for den kunnskapen som er så begrenset i Norge og som er så viktig for ethvert industrifelt fremstøtt innenfor olje og gass, sier LO-sekretær Tor-Arne Solbakken.

– Svært uheldig

Dette er statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Frode Berge, enig i:

– Det vil være veldig uheldig om kompetansemiljøet i Grenlands-området forsvinner. Regjeringen har et sterkt engasjement for å utvikle og beholde det petrokjemiske-miljøet i Telemark, men det er viktig at næringen og eierne tar sin del av ansvaret. Regjeringen har allerede gjort mye for Grenland, sier statssekretæren, som ikke vil love verken det ene eller det andre.

– Men vi følger utviklingen nøye, sier Berge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.