INDUSTRI

100 bedrifter må dele gigantregning

Jannicke Nilsen
9. okt. 2007 - 10:40

Mange industribedrifter som bruker mye fyringsolje og mineralolje vil få svi når de skal betale avgift for bruk av fyringsolje neste år.

Norsk Industri har finregnet på regjeringens varslede avgiftsøkning, og kommet fram til at grunnavgiften på fyringsolje blir på nærmere 200 millioner i 2008. Avgiftsøkningen vil ramme enkelte bedrifter hardt.

Har ikke noe valg

–Totalt opp mot 100 bedrifter i og utenfor Norsk Industri vil få en stor regning på bakgrunn av denne avgiftsøkningen. For dem som sitter fast i fyringsolje-bruk blir dette dyrt, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri.

Kronos Titan i Fredrikstad er blant dem som vil merke avgiften svært godt.

– Avgiftsøkningen slår veldig negativt ut for vår bedrift. Vi må ut med 7 millioner kroner ekstra i fyringsoljeavgift neste år. De snakker om at husstander med forbruk på 1000 liter rammes, men jeg synes industribedrifter som ikke har noe annet valg, må bli fritatt denne avgiftsøkningen, sier administrerende direktør Per Thoen i Kronos Titan Fredrikstad.

Kronos Titan bruker 17.000 tonn fyringsolje i året i pigmentproduksjonen. 10.000 liter går til dampproduksjon, mens 7.000 tonn går til oppvarming av kalsineringsovner. Fyringsolje er bedriftens eneste energikilde.

– Vi har ikke alternativer. Hvis regjeringen hadde tilrettelagt for overgang til gass, hadde det vært noe annet. Men vi har prøvd intenst å få gass til Østfold i lang tid uten å få noe drahjelp, sier Thoen.

Mangler infrastruktur

Mange norske bedrifter har av miljøhensyn gått over til å bruke gass i stedet for fyringsolje. Derfor har bruken av fyringsolje gått kraftig ned de senere årene.

Rundt 20-25 treforedlingsbedrifter, og 15-20 bedrifter under Norsk Industri som bruker mer enn 10 tonn fyringsolje i året, er blant dem som vil merke avgiftsøkningen godt. Eksempler er Sødra Cell Tofte, Glomma Papir og Nordic Paper Greaker. Også Viken Fjernvarme bruker relativt store mengder fyringsolje. Også slakterier og meierier må belage seg på å betale mer.

Norsk Industri ber berørte bedrifter om å ta kontakt for at organisasjonen skal få oversikt over hvilke bedrifter som går på en avgiftssmell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.