NYHETER

100 år i spenning

Nelfo feirer sitt 100-års jubileum og utgir jubileumsbok.

Personene på bildet er fra venstre forfatter av Forfatter Hans Christian Erlandsen (t.v.) med Jostein Skree, administrerende direktør i Nelfo.
Personene på bildet er fra venstre forfatter av Forfatter Hans Christian Erlandsen (t.v.) med Jostein Skree, administrerende direktør i Nelfo. Bilde: John Petter Reinertsen
2. mai 2013 - 14:24
Vis mer

Hans Christian Erlandsen skrevet boken. Det er første gang installatørbransjen får sin historie og sitt fag grundig presentert. Både den interne utviklingen og bransjen sett i en større sammenheng blir beskrevet.

 

Fredrikstad først

 

Boken tar oss med tilbake til starten av elektrifiseringen. Erlandsen forteller at den første installasjonen av et elektrisk anlegg i Skandinavia skjedde i 1876, i Fredrikstad. Installatøren het Olav Holwech og var bare 20 år gammel.

- To tiår senere hadde flere byer fått gatelys, glødelampene var kommet og elektriske motorer lettet arbeidet på en rekke industrianlegg, forteller forfatteren.

 

Nærmere første verdenskrig var installasjon av strøm i byenes kontorer og bolighus blitt vanlig, og i det følgende halve århundre ble Norge elektrifisert.

 

To foreninger

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

 

Elektroinstallatørenes Landsforening ble stiftet i mai 1913 for å inngå en tariffavtale for bransjen. Fra 1934 til 1960 var det to organisasjoner for installatører. Den ene håndterte tariffspørsmål mens den andre gjorde alt det andre en interesseorganisasjon er opptatt av. Etter sammenslutningen av de to, bygde man ut et tjenestetilbud som støttet opp om det enkelte medlem, en virksomhet som preger Nelfo i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.