IT

10.000 svarte TV-skjermer til uka

27. feb. 2008 - 08:54

Den 4. mars slukkes det analoge bakkenettet i Rogaland.

En uke før har ennå ikke alle gjort det som skal til for å sikre TV-kvelden.

Går i svart

En undersøkelse utført av Norstat på basis av et utvalg på 1000 for Medietilsynet viser at 10 800 husstander ennå ikke har skaffet seg tilgang til digital-TV. Til sammen dreier det seg om rundt 26 000 personer som kan få svart skjerm den 4. mars.

Samtidig viser undersøkelsen at opplysningsnivået er høyt. Nesten alle er klar over at det analoge nettet skal skrus av.

Verst for eldre

— Det at folk ikke har gjort noe ennå er ikke fordi at det er for dyrt eler for at de ikke får tak i utstyret de trenger. Dette kaller vi en frivillig midlertidig TV-formørkelse. Det som bekymrer oss er eldre som bor alene hjemme og på sykehjem. Vi gjør det vi kan for å drive opplysning og vi ringer rundt til sykehjem, kommuner og frivillighetssentraler og prøver å oppfordre de som kan hjelpe, sier Tor Erik Engebretsen i Medietilsynet.

Hus forbi

Undersøkelser Medietilsynet har gjort tyder på at det er en bevegelse mellom de digitale plattformene. I september var det 25 prosent av husstandene.

Den siste undersøkelsen tyder på at tallet i dag er rundt 20 prosent. På fritidsboliger er antenneandelen mye høyere.

Samtidig offentliggjør Riks-TV at de har fått 28 000 kunder i det digitale bakkenettet. Disse kundene har kjøpt til sammen 35 000 mottakerbokser.

Bokser nok

— Våre tall tyder på at et sted mellom 40 og 50 000 bruker vanlig antenne i Rogaland, men vi tror ikke det vil stå igjen mer enn mellom to og fire tusen som vil få svart skjem når det analoget nettet slukker den fjerde. Og vi regner med at de raskt vil finne en løsning. Enkeltforhandlere har fylt opp lagrene med opptil 3000 mottakerbokser, så vi kan garantere at det ikke blir mangelvare i innspurten, sier kommunikasjonsdirektør i Riks-TV, Svein Ove Søreide.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.