ARKIVNYHETER

10.000 streiket

STREIKET: 10.000 industriarbeidere streiket for bedre kraftavtaler onsdag. De mener regjeringen har brutt løftet om et nytt industrikraftregime, og ønsker utleie av kraftverk til industrien i 30 år, ikke 15 som regjeringen foreslår.
STREIKET: 10.000 industriarbeidere streiket for bedre kraftavtaler onsdag. De mener regjeringen har brutt løftet om et nytt industrikraftregime, og ønsker utleie av kraftverk til industrien i 30 år, ikke 15 som regjeringen foreslår. Bilde: Industri Energi
3. juni 2009 - 14:41

Nærmere 10.000 organiserte i LO-forbundet Industri Energi ved 62 industribedrifter over hele landet la mellom klokka 11 og 13 ned arbeidet. De krever endringer i nytt kraftregime for industrien.

– Landets industriansatte er luta lei fire år med brutte valgløfter, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Han mener at den kraftkrevende industrien har verre vilkår nå enn for fire år siden. Først når nye industrikraftkontrakter, ny innkjøpsordning, leieavtaler opp mot 30 år og tilstrekkelig kraftvolum er på plass, mener Industri Energi-lederen at Soria Moria-erklæringen er innfridd.

Støtte

De streikende får politisk støtte fra Høyre, KrF, Fremskrittspartiet og Rødt.

Streikeplakat 3. juni 2009 - Industri Energi (55.000 medlemmer) streiker ved en rekke industristeder i Norge for å protestere på manglende langsiktige kraftavtaler.
De streikende får politisk støtte fra Høyre, KrF, Fremskrittspartiet og Rødt.PLAKAT: Slik markerer Industri Energi sin motstand mot regjeringens forslag til nytt industrikraftregime. Industri Energi

– Manglende industrikraftregime, et dårlig CO2-kvoteregime og hjemfallssaken viser at regjeringen ser på industrien som et problem, ikke et gode, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Frp ønsker en industrikraftløsning lik den franske, der industrien finansierer ny kraftproduksjon mot å ta ut kraft til selvkost.

– Den løsningen krever at regjeringen blir mer liberal vedrørende ny vannkraft, sier Solvik-Olsen.

Torsdag skal Stortingets energi- og miljøkomité etter planen legge fram sin innstilling til endringer i industrikonsesjonsloven, vassdragsreguleringsloven og vannressursloven, som blant annet inneholder forslaget om 15 års leie av kraft til industrien.

Høyres Ivar Kristiansen.
– ForutsigbarhetUFORUTSIGBART: – Dette er ikke nok for å gi industrien forutsigbarhet, sier første nestleder i energi- og miljøkomiteen, Høyres Ivar Kristiansen. Han støtter Industri Energis krav om en utleieperiode for kraftverk på opp til 30 år. Falch, Knut

– Forutsigbarhet

– Dette er ikke nok for å gi industrien forutsigbarhet, sier første nestleder i energi- og miljøkomiteen, Høyres Ivar Kristiansen.

Han vil stemme for en utleieperiode på opp til 30 år, slik Industri Energi krever. Kristiansen har stor forståelse for streiken og mener at den rødgrønne regjeringen har holdt den kraftintensive industrien for narr og satt arbeidsplasser i fare. Også KrFs energipolitiske talsperson Line Henriette H. Hjemdal forstår bakgrunnen for streiken.

– Regjeringen må få på plass en modell for industrikraft som sikrer industrien bedre rammevilkår, sier hun.

Rødt mener også at industrien må sikres en varig tilgang på billig kraft.

– Regjeringens opplegg med leie av kraft er på ingen måte tilfredsstillende, og med 15 års maksimal avtaletid blir det en dårlig vits, sier partileder Torstein Dahle. (©NTB)

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.