KLIMA

1,9 millioner grønne jobber

KLIMAHÅPET: Mange fester sin lit til at Obama skal løse flokene og få til en ny klimaavtale. Men da må han få gjennom klimaloven i USA først. En ny rapport viser at klimaloven er positiv for økonomien. Det kan kanskje hjelpe.
KLIMAHÅPET: Mange fester sin lit til at Obama skal løse flokene og få til en ny klimaavtale. Men da må han få gjennom klimaloven i USA først. En ny rapport viser at klimaloven er positiv for økonomien. Det kan kanskje hjelpe.
Kjetil Malkenes Hovland
17. nov. 2009 - 08:08

En ny rapport viser at USAs BNP kan øke med 111 milliarder dollar med den nye klimaloven Boxer-Kerry, skriver nettstedet Business Green.

Samtidig prøver republikanere og enkelte demokrater å forsinke den amerikanske klimaloven, noe som igjen forsinker arbeidet med å få til en juridisk bindende klimaavtale i København.

Ett av argumentene mot den nye klimaloven er det at den amerikanske økonomien vil ta skade av den.

Tjener på klimaloven

Rapporten er laget av forskere ved Universitetet i California Berkeley, Yale og Illinois, på oppdrag fra den ”grønne” investorgruppen Ceres, Environmental Entrepreneurs og Clean Economy Network.

Å ta i bruk et kvotesystem og sette fortgang i grønne teknologier kan gi mellom 918 000 og 1,9 millioner jobber i USA, sier rapporten.

I snitt vil husholdningene øke sin inntekt med mellom 488 og 1176 dollar årlig med den nye klimaloven. I tillegg vil tiltak innen energieffektivitet spare bedrifter og husholdninger for utgifter.

Tjener på det grønne

Tidligere har miljøverndepartementet Environmental Protection Agency (EPA) sagt at klimaloven får minimal økonomisk effekt.

Den nye studien slår fast at prisene på fossile brensler kommer til å øke kraftig de neste årene hvis man ikke utvikler grønn teknologi, og at det er bedre å bruke penger på varer og tjenester innenlands enn på importtunge forsyningskjeder for fossile brensler. De statene som satser på fornybar energi vil tjene på det.

Mangler forutsetninger

Men noen av forutsetningene i studien mangler, skriver Business Green. Alle energiselskapene må levere 20 prosent av elektrisiteten sin fra fornybar energi, det må på plass et kvotesystem, og investeringene i grønn teknologi må økes vesentlig.

Følg Teknisk Ukeblads klimablogg Teknisk Blogg fram mot klimatoppmøtet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.