BYGG

1,7 milliarder i streikekassa

VAKT: To lærlinger passerer streikevaktene Kristoffer Hansen (t.h.) og Morten Jensen fra Veidekke på byggeplassen i Teatergata tirsdag. Rundt 19.000 ansatte har gått ut i streik etter at meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening ikke førte fram. Lærlinger er ikke omfattet av konflikten.
VAKT: To lærlinger passerer streikevaktene Kristoffer Hansen (t.h.) og Morten Jensen fra Veidekke på byggeplassen i Teatergata tirsdag. Rundt 19.000 ansatte har gått ut i streik etter at meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening ikke førte fram. Lærlinger er ikke omfattet av konflikten. Bilde: Scanpix

Fellesforbundet har økonomiske muskler nok til å holde byggebransjestreiken gående «i all evighet», mener hovedkassereren i forbundet.

– Vi kan streike i all evighet, sier hovedkasserer Steinar Karlsen i Fellesforbundet til Dagsavisen.

– Må vise fasthet

Samtidig manes det til samhold.

– Våre medlemmer må i dagene og ukene framover vise fasthet så vi får gjennomført en ansvarlig streik, sier forhandlingsleder og 1. nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær.

– En dag vil kanskje motparten ta initiativ til en løsning, sier Skattkjær.

Stor streikevilje

Han beskriver streikeviljen som stor, selv om han også understreker at forbundet tar inn over seg at ikke alle har privatøkonomi til å holde det gående i flere uker. Streikebidraget fra Fellesforbundet er på 2.280 kroner i uka.

19.000 medlemmer i streik tapper forbundskassa for i vel 43 millioner kroner per uke. Med 1,7 milliarder på bok pluss ekstra midler fra LO, kan streiken vare lenge.

Tror det blir kortvarig

Men Steinar Holden, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, tror streiken blir kortvarig,

– Jeg tror ikke dette varer lenger enn noen dager, sier Holden til Dagsavisen.

Det store flertallet av de streikende kjemper for en sak som ikke angår dem selv personlig, nemlig høyere minstelønn. Holden tror dette kan påvirke streikeviljen i det lange løp. (©NTB)

Les mer om: