KLIMA

1/3 av Kinas utslipp skyldes eksport

Biltrafikken i Beijing har blitt tettere og tettere i takt med velstandsøkningen. For å sikre bedre luft og fremkommelighet under OL i august, innføres restriksjoner på biltrafikken. Annen hver dag tillates biler med likt og ulikt siste-siffer i regsitreringsnummeret. Taxier er unntatt.
Biltrafikken i Beijing har blitt tettere og tettere i takt med velstandsøkningen. For å sikre bedre luft og fremkommelighet under OL i august, innføres restriksjoner på biltrafikken. Annen hver dag tillates biler med likt og ulikt siste-siffer i regsitreringsnummeret. Taxier er unntatt. Bilde: Trond Heggelund
Stein Jarle Olsen
30. juli 2008 - 10:26

Man peker ofte i retning Kina når det diskuteres reduksjoner i de globale klimagassutslippene.

Men nye beregninger viser at hele 1/3 av landets utslipp skyldes produksjon av varer som selges til verdens rike land.

Les også: Miljøinnspurt før Beijing-OL

Standardmodell

Det er forskere ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh som har stått for beregningene, skriver NewScientist.

De har brukt en standardmodell for den kinesiske økonomien, og paret dataene opp mot kinesisk-oppgitte tall for klimagassutslipp.

Tredjedel

Datasettene viser at den kinesiske produksjon av eksportvarer i 2005 slapp ut 1,7 milliarder tonn CO 2. Det er rundt 33 prosent av de totale klimagassutslippene i Kina.

1,7 milliarder tonn er til sammenlikning omtrent like mye som de totale utslippene i Tyskland, Frankrike og Storbritannia, eller like mye som hele Russland, Norge, Sverige og Danmark til sammen slipper ut.

Les også: Kina åpner for norsk miljøteknologi

Markant økning

Christopher Weber, en av forskerne bak beregningene, sier at eksportvarene i 1987 bare sto for 230 millioner tonn CO 2-utslipp, 12 % av Kinas daværende totale utslipp.

Kinas eksportvarer har mer og mer dreid seg mot litt mer avanserte produkter. For eksempel sto elektroniske varer for 22 prosent av eksportutslippene i 2005, mot 13 prosent i 1987.

Narkotika

Internasjonale normer slår likevel hardt ned på landene som produserer slike varer, og ikke landene som forbruker dem.

- TIl en viss grad er det fornuftig om folk som kjøper varer blir ansvarlige for utslippene fra produksjonen. Det vil i alle fall gjøre dem langt mer påpasselige på hva de kjøper, sier Benito Müller fra Oxford Institute for Energy Studies i Storbritannia til NewScientist.

Müller sammenlikner situasjonen med narkotika.

- Hvem er ansvarlig, narkobaronen eller junkiene, spør han retorisk.

Les også: Jager vinden i USA og Kina

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.