KRAFT

1,2 milliarder til miljø- og energitiltak

STORT POTENSIAL: Norsk Teknologi og Bellona vil innføre hvite sertifikater for å fåfart på energieffektiviseringen i Norge. Bare i Regjeringskvartalet kan strømforbruket reduseres med opp til 20 prosent, ifølge Siemens.
STORT POTENSIAL: Norsk Teknologi og Bellona vil innføre hvite sertifikater for å fåfart på energieffektiviseringen i Norge. Bare i Regjeringskvartalet kan strømforbruket reduseres med opp til 20 prosent, ifølge Siemens. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
26. jan. 2009 - 12:37

– Det er et stort effektiviseringspotensial i offentlige bygg og anlegg. Staten legger nå opp til en omfattende oppgradering av disse byggene og anleggene, ved å øke overføringene til kommunene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Omlegging

Regjeringen vil styrke satsingen på miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon med 1,2 milliarder kroner i 2009.

– Verden er rammet av både uro i finansmarkedene og store utfordringer knyttet til klima. Løsningene på disse utfordringene henger nøye sammen. For å løse klimautfordringene er det nødvendig med en energiomlegging i klimavennlig retning. Vi håper at økte midler til industriell energieffektivisering kan sikre arbeidsplasser samtidig som det frigjør energi, sier Riis-Johansen.

Økt aktivitet

Ifølge regjeringen vil det både innen energieffektivisering i bygg, anlegg og industri, og innen fornybar energiproduksjon, som fjernvarme, lokale energisentraler og vindkraft, bli rom for økt aktivitet.

Satsingen innebærer :

  • Utbyggingen av fjernvarme og lokale varmesentraler basert på fornybar energi skal fremskyndes.
  • Bruk av strøm og fyringsolje skal reduseres.
  • Økt bruk av biobrensel.
  • Nasjonal dugnad styrt av Enova for mer effektiv energibruk og miljøvennlig oppvarming i husholdningene.
  • Regjeringens klimakampanje Klimaløftet styrkes med 10 millioner i 2009.
  • Klimaforskningen styrkes med 75 millioner kroner blant annet til havvindmøller og offshore vindkraft
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.