06:46:09Nyhetsstudio
MDG gikk for kompromiss om skatt

MDGs skattefeide er avblåst etter at landsmøtet ble enige om et kompromiss der bunnfradraget i formuesskatten økes.

Ifølge partiets formulering skal økningen bidra til å fremme innovasjon og sosial omfordeling på en bedre måte, melder NRK.

De to nestlederne Ingrid Liland og Lan Marie Berg har vært splittet i synet. Mens Liland har argumentert for å redusere formuesskatten, ville Berg beholde dagens skatt fordi den «sikrer bred fordeling av skattebyrden og forhindrer at det blir flere nullskattytere.»

– Må redusere forskjellene

Skattelettelsene som økningen innebærer, skal finansieres ved økt skatt på de største formuene, fjerning eller reduksjon av verdsettelsesrabattene, innføring av nasjonal eiendomsskatt på næringseiendom og økt skatt på arv, skriver NRK.

MDG vil også øke selskapsskatten med maksimalt 1 prosentpoeng.

– Uansett om statsministeren heter Jonas eller Erna, har ulikhetene i samfunnet økt, og omstillingen av norsk økonomi vekk fra olje har ikke blitt satt i gang. Det går ikke lenger. Vi må redusere forskjellene samtidig som vi ikke straffer gründere som bidrar til omstillingen av norsk økonomi. Vi må tenke nytt. Derfor har MDG vedtatt en ny skattepolitikk, som ikke går til venstre eller høyre, men fremover, sier partileder Arild Hermstad i en pressemelding.

Fremtidsrettet politikk

Han mener partiet har landet på et godt kompromiss.

– I dag har vi samlet oss om en helhetlig skattepolitikk som sikrer at de rikeste betaler mer skatt, samtidig som vi foreslår å fjerne mange utfordringer for gründere og de minste bedriftene. Dette er en fremtidsrettet, grønn skattepolitikk som både omfordeler og omstiller, sier Hermstad.