TUMENER

Vi må ta debatten om 2-4-ordningen

LEDER: Oljeindustrien må tåle en diskusjon om arbeidstidsordningen på norsk sokkel.

Ingen omkamp: De fagorganiserte på norsk sokkel vil kjempe for å beholde dagens 2-4-ordning. Frykten for streik medfører at spørsmålet om endret arbeidstid ikke blir diskutert.
Ingen omkamp: De fagorganiserte på norsk sokkel vil kjempe for å beholde dagens 2-4-ordning. Frykten for streik medfører at spørsmålet om endret arbeidstid ikke blir diskutert. Bilde: Statoil
21. nov. 2013 - 10:42

Regjeringen Solberg har gjemt en brannfakkel i sin plattform. Den vil arbeide for å redusere kostnadsnivået på norsk sokkel, blant annet ved å følge opp riggutvalgets konklusjoner.

Dette utvalget, ledet av tidligere Hydro-direktør Eivind Reiten, foreslo å endre på dagens arbeidstidsordning for oljearbeiderne offshore, den såkalte 2-4-ordningen som gir fire uker fri etter to uker med 12-timers vakter.

Da rapporten konkluderte med at det var opp til 1000 milliarder å spare på en harmonisering av britisk og norsk regelverk, samt endringer i turnus, trakk LOs representant seg fra utvalget.

Rapporten dokumenterte at kostnadene ved en bore- og brønnoperasjon er 40 prosent dyrere på norsk side enn på britisk side. På britisk side er den vanligste turnusen nå to uker på og tre uker fri.

De første tiårene hadde offshore-ansatte en 2-3-2-4-ordning, men denne ble endret i 2000 etter forhandlinger mellom partene i arbeidslivet.

Arbeidsgiverne gikk med på å endre til en 2-4-ordning mot at ansatte gikk ned i lønn. Nå viser regnestykkene at lønnsnivået og kostnadene per arbeidstime ligger høyest i verden.

Nå har debatten om denne "verdens beste" turnusordning blusset opp igjen. Både på grunn av regjeringens erklærte forpliktelse til å følge opp riggutvalgets forslag om å endre til 2-3-ordning og fordi Teknisk Ukeblad har reist debatten.

Mange av våre lesere har engasjert seg, og mange av de ansatte på sokkelen føler nok at vi retter et urettferdig søkelys på denne ordningen. Vi mener det er viktig å få fram synspunktene og ikke minst erfaringene med en slik turnus.

Frykten for streik ligger bak arbeidsgivernes taushet. I tillegg utgjør lønnsbudsjettet en relativt liten del av driftskostnadene som uansett blir refundert med 78 prosent gjennom lisensen.

Dette bør med andre ord bekymre regjering og skattebetalere like mye som oljeselskapene.

De fagorganisertes beste argument for å beholde en god arbeidstidsordning er sikkerheten, men på sokkelen diskuteres det også om 2-4-ordningen egentlig svekker sikkerhetsnivået fordi man er for lenge borte fra jobben.

I stedet for å røre arbeidstiden er det viktigere for operatørene å få flere ansatte på land med å legge til rette for integrerte operasjoner og redusere kostnadene på en rekke andre områder.

Dette medvirker til at 2-4-ordningen er blitt næringens hysj-hysj-sak.

Verken Statoil eller Norsk olje og gass tør kritisere dagens ordning til tross for at Gro Brækken som medlem av riggutvalget støttet konklusjonene.

Norsk olje- og gassproduksjon er på flere områder et forbilde for norsk industri, for eksempel når det gjelder HMS og utvikling av ny teknologi, men ­effekten av de spesielle arbeidstidsordningene vet vi lite. Her er det behov for forskning.

2-4-ordningen kan ikke endres uten forhandlinger mellom partene, men den blir i hvert fall ikke endret uten at industrien selv tør å ta initiativet til en diskusjon.

Vår nye Høyre/Frp-regjering tør neppe alene gå i bresjen for en endring.

Les også:

– Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling

I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.