KRAFT

– Vi må finne vårt Ekofisk

OLJEERFARING: Olje- og energiminister Terje Ris-Johansen vil lære av Norges fartstid som oljenasjon i arbeidet med vindkraft langt til havs.
OLJEERFARING: Olje- og energiminister Terje Ris-Johansen vil lære av Norges fartstid som oljenasjon i arbeidet med vindkraft langt til havs. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
14. okt. 2008 - 15:17

I slutten av september fikk Lyse klarsignal fra NVE til å starte arbeidet med en konsekvensutredning av en havmøllepark i Rogaland.

Energiselskapet vil ha et pilotprosjekt på fem turbiner på 150 meters dyp sørøst for Utsira i Rogaland.

På sikt er planene å realisere en kommersiell havvindpark med 60 turbiner, kanskje så tidlig som i 2015.

Men det er svært lenge til Olje- og energidepartementet vil gi sin første rettskraftige konsesjon til en kommersiell havvindpark, skal vi tro statsråd Terje Riis-Johansen.

Finne området

- Jeg er ikke klar til å gi noen konsesjoner til offshore havvind. Vi må lage planene først. Vi må ikke begynne i feil ende, sier Ris-Johansen, som i dag innledet Statnetts Høstkonferanse på Radisson Sas Plaza i Oslo.

Myndighetene vil gjøre en grundig utredning av hvor de ønsker utbygging av vindkraftparker på dypt vann.

Det er ikke sikkert disse områdene vil stemme overens med utbyggingsplanne til ulike aktører.

Bruke erfaringer

- Vi må lære av erfaringene vi fikk da vi ble en oljenasjon. Vi må identifisere og sette ut noen begrensede områder først, og så få kablene dit. Vi må rett og slett finne vårt Ekofisk, sier statsråden.

- Når kommer den første konsesjonen til en flyterpark?

Lenge til

- Nei, det er en stort, stort arbeid som vi er i gang med nå, sier Riis-Johansen, og indikerer at det blir svært lenge til.

Havvindparker som skal kobles til strømnettet på land, som vindparker basert på bunnfaste vindturbiner nære land, blir konsesjonsbehandlet på vanlig måte.

Første havvindpark

I sommer fikk selskapet Havgul Norges første havvindkonsesjon på grunt vann utenfor Mørekysten.

Havsul 1 kan få en årsproduksjonen på 1 TWh, som etter planen skal mates inn inn i transformatorstasjonen på Nyhamna i tilknytning til Ormen Lange-anlegget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.