T2

Vi har testet 3D-tv

TESTEN: Vi testet en 46 tommer Samsung i den kommende 7-serien som attpåtil er under 30 mm tykk. En ny 3D-klar Blu-ray-spiller var koblet til TV-en med en HDMI 1.4-kabel. All programvare var i beta, men 3D-virkningen var spektakulær.
TESTEN: Vi testet en 46 tommer Samsung i den kommende 7-serien som attpåtil er under 30 mm tykk. En ny 3D-klar Blu-ray-spiller var koblet til TV-en med en HDMI 1.4-kabel. All programvare var i beta, men 3D-virkningen var spektakulær. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
12. mars 2010 - 10:23
Vis mer

De som tror det er lenge til vi får 3D i stua må tro om igjen. Om noen uker er de første modellene i butikkene.



Enkel implementering

Dette har gått fortere enn mange har trodd, men det er egentlig ikke så rart. Disse modellene er ikke så forskjellige fra de vi har.

3D har vært lett å implementere. Stort sett handler dette om en ny HDMI-standard, 1.4-utgaven, men samme pluggen som før, og en innebygget sender i tv-en som overfører styringssignaler til de aktive brillene.

Dessuten er disse modellene basert på raske modeller, det vil si utgaver med 200 eller 400 bilder i sekundet. Det trengs for at hvert av øynene skal få 100 eller 200 bilder hver.



Kilden

Tv-ene har vært enkle å utvikle til 3D, men den trenger også tilpassete signaler. Og den første signalkilden som er aktuell, er Blu-ray.

3D 3D-tv Blu-ray i 3D 3D-briller briller
Tv-ene har vært enkle å utvikle til 3D, men den trenger også tilpassete signaler. Og den første signalkilden som er aktuell, er Blu-ray. ALT NYTT: Du trenger ny tv, ny blu-ray-spiller og ny HDMI-kabel - og sikkert flere par 3D-briller - for å se 3D-tv hjemme. Jörgen Skjelsbæk

Det tok ikke mer enn et par måneder etter at organisasjonen som standardiserer det optiske diskformatet var klar med 3D-formatet før de første modellene var klare. De aller første ble vist på Consumer Electronics Show i Las Vegas i begynnelsen av januar.

Mange av de nye modellene kan også lage et syntetisk 3D-bilde fra en vanlig 2D-sending, med sånn passe bra resultat. I bransjen tror man at 3D-spill kommer til å bli minst like stort som film og tv-sendinger.



Førsteinntrykket

Nå har den første modellen vært på norgesbesøk. Samsungs nye 8-serie 3D-klare tv med en ditto 3D-klar Blu-ray-spiller fikk et kort stopp i TU-redaksjonen.

All programvare er fortsatt i beta, så det kvalifiserer ikke for terningkast. Her er det førsteinntrykket som gjelder.

Vi lot en del helt uforberedte kolleger se tv med 3D for første gang.

Her er deres dom, og hva de svarte på spørsmålet om dette er verdt noen kroner ekstra:



Lizzie, 57

– Innmari stilig. Tøft. Se på dette da. Nå kan til og meg jeg begynne å se film, og det gjør jeg ikke mye av.

– Jeg ville gjerne betalt noen får tusen ekstra for å få slikt utstyr.



Elin, 40

– Veldig bra. Oj. Dette er flott. Det er jo en ny dimensjon. Helt genialt å kunne se 3D-film hjemme.

– Jeg ville gjerne betalt noen tusen ekstra for dette.

3D 3D-tv Blu-ray i 3D 3D-briller briller
BRILLEFIN: Brillene er lette, behagelige å ha på - og fungerer også fint utenpå andre briller, ifølge vårt interne testpanel. Jörgen Skjelsbæk

Asbjørn, 31

– Jeg kan med en gang se at 3D-effekten er bedre enn det Colosseum kino hadde da jeg så Avatar. Og brillene fungerer greit oppå mine vanlige briller. Det er et problem på kino.

– Dette er fristende å kjøpe i en slik, men jeg vil nok ventet og sette hvordan dette med 3D utvikler seg før jeg investerer.



Jonas, 16

– Dette var helt rått. Det fungerer jo fantastisk. Jeg skvatt når ballen kom ut av TV-en.

– Jeg ville gjerne betalt noen tusen ekstra for en slik TV. Dette skal jeg ha.



Mona, 28

– Oj. Dette er coolt. Det er jo faktisk en ekte 3D-effekt. Jeg trodde ikke det skulle se så virkelig ut. Oj, de kaster ball på meg. Jeg trodde den skulle treffe meg i ansiktet.

– Jeg hadde helt klart investert noen tusen ekstra, ja. Jeg hadde faktisk tenkt å kjøpe ny TV, men nå skal jeg vente på 3D.

3D 3D-tv Blu-ray i 3D 3D-briller briller
BALLEN: Flere i vårt interne testpanel holdt seg for ansiktet eller rykket bakover i stolen når denne røde ballen tilsynelatende kom susende ut av tv-en og rett mot dem. Jörgen Skjelsbæk

Joachim, 54

– Dæven. Jeg ser jo ting som er utenfor TV-en. Se på teksten. Den er jo utenfor TV-en. Dette er sexy.

– Jeg ville vurdert å betale noen tusen ekstra for en slik ja.



Simen, 36

– Dette fungerer veldig bra. Kjempetøft. Du må jo nesten dukke når noe kommer ut av TV-en. 3D-opplevelsen er i hvert fall ikke dårligere enn på kino.

– Jeg var i tvil helt til jeg så dette, men dette en slik skal jeg ha.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.