INDUSTRI

– Vi føler oss lurt

Camilla Aadland
2. mai 2008 - 07:02

Rundt 150 ansatte står i fare for å miste jobben.

– Vi føler oss lurt, sier tillitsvalgt Hans Ødegård i Industri Energi, som er den største fagforeningen på Ineos Polyolefins (tidligere Borealis).

Les også:

Hadde tillit til eierne

Ineos kjøpte først Hydro Polymers, og deretter det andre store petrokjemiselskapet i Grenland, Borealis i fjor sommer. Hos Borealis var lettelsen stor.

– De nye eierne sa de skulle satse da de overtok. De var så kategoriske, så vi hadde tillit til dem. Nå føler vi at de har jugd oss opp i ansiktet, sier Ødegård.

Forbitrelse og skuffelse

Administrerende direktør Magnar Bakke ved Ineos Bamble merker stemningen på huset.

– Det er forbitrelse, skuffelse, noen føler seg lurt. Men eierne og den lokale ledelsen har virkelig prøvd å få det til, sier han.

Ineos har produksjonsanlegg i over 20 land. Bakke føler dialogen med toppledelsen har vært god.

Ville starte opp igjen fabrikk

– Vi har jobbet steinhardt for å få frem en løsning etter at Ineos overtok. Det var forsåvidt ikke overraskende at Polypropylen (PP-) fabrikken ble nedlagt, for den var ikke bærekraftig. Den største skuffelsen er at vi ikke klarte å starte opp igjen fabrikken som ble stengt i 2006. Planen var å starte opp med andre produkter, men det var ikke lønnsomt, sier Bakke.

HP-fabrikken ble stengt i fjor, og mange hadde et håp om at den ville få nytt liv med nye eiere. Nå blir det LDPE-fabrikken (low density polyethylene) som blir drevet videre. Den har en produksjonskapasitet på 140 000 tonn per år, og vil blant annet fokusere på produksjon av spesialkvaliteter for medisinsk utstyr.

– PP-fabrikken må rives dersom vi ikke finner annen anvendelse for den. Vi vil se på det raskt, sier Bakke.

Ineos er verdens tredje største kjemiske selskap, og har mange selskaper som driver med etylen, som kan være aktuelle i Porsgrunn.

Gassrør ville endret det hele

Bakke tror at dersom gassrøret inn til anlegget hadde stått ferdig i dag, ville verden ha sett annerledes ut. – Sånn sett har den forrige regjeringen som skrinla dette, vært aktivt med på konklusjonen her, hevder han.

Det har vært planer om et gassrør inn til Grenland og industrien der i ti år. Fremdeles er ikke investeringsbeslutning tatt.

– Hvis du ser på bakteppet her, så konkurrerer vi med nærmest gratis gass på den arabiske halvøy. Der er gassen midt ute i ørkenen, og det er ingen andre som trenger den. Hvis du bygger en fabrikk der, betaler du 20-30 prosent av verdien gassen har i Europa. Når du så legger til at denne innsatsfaktoren utgjør 80 prosent av produksjonen, så blir det vanskelig å konkurrere. Det er ikke umulig, men man må være veldig smart, og ha store fabrikker, sier Ineos-direktøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.