OLJE OG GASS

Varsler aksjoner mot seismikkskipene

KLARE TIL KAMP: - En aksjon ligger i lufta blant fiskerne her. Alt de trenger er et klarsignal, advarer Johnny Johnsen fra Kystfiskarlaget.
KLARE TIL KAMP: - En aksjon ligger i lufta blant fiskerne her. Alt de trenger er et klarsignal, advarer Johnny Johnsen fra Kystfiskarlaget. Bilde: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen
Leif Hamnes
15. mai 2009 - 07:07
Vis mer

Det er ikke oljesøl eller skjemmende plattformer, men seismiske undersøkelser som i dag er fiskernes fremste frykt i møtet med oljenæringen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Les også: Oljekamp på LO-kongressen

– Sameksistens med oljebransjen er en utopi. Sokkelen er på bare 12 nautiske mil, og skremmeeffekten fra seismikk på fisk er påvist å være minst 18. Enten kutter vi fiskeriene, eller så lar vi oljen ligge – så enkelt er det, fastslår Johnny Johnsen, styremedlem i Kystfiskarlaget.

Varsler aksjoner

Johnsen har vært sentral i prosessen Oljedirektoratet og fiskerimyndighetene har ført for å unngå lignende seismikkbråk i år som i fjor.

I stedet kan bråket bli enda verre – med sabotasjeaksjoner fra fiskerne, advarer han.

– En aksjon ligger i luften blant alle fiskerne her. De trenger bare et klarsignal, og på sidelinjen sitter naturvernorganisasjonene og heier. Det er den klemma vi sitter i som tillitsvalgte. Det er ikke sikkert at det er det lureste å gjøre, men vi nærmer oss erkjennelsen av at dialog ikke nytter, sier Johnsen.

– Hva slags aksjoner er det snakk om?

– Det vil i så fall være å legge ut garn, liner og annet bruk i området som skal undersøkes. Da er det ikke mulig for seismikkfartøyene å komme inn uten å ødelegge eget eller andres utstyr, sier Johnsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Krever klare regler

Flere ting kan bli gnisten som antenner bråket for alvor.

Avstanden fartøyene må holde til fiskerne når de skyter etter seismikk, er spørsmålet hvor enigheten virker å være aller lengst unna - både på langt og kort sikt.

Les også: – Vet ikke nok om seismikk

Da Oljedirektoratet kort tid tilbake varslet at det ikke ville komme slike avstandskrav for åpnede områder på norsk sokkel (se fakta), rant begeret over for mange fiskere – Johnsen selv inkludert.

Vedtaket svekker fiskernes tro på å kunne leve side ved side med oljenæringen den dagen området eventuelt blir åpnet for petroleumsaktivitet, fastslår han.

– Blir det ingen enighet, er bråket i gang. Vi sitter fremdeles uten noe regelverk, noe mandatet fastslo at vi skulle ha. Oljenæringen la aller mest vekt på hvor arealkrevende en slik avstand ville være. Fiskerne ser skrifta på veggen når oljebransjen får gehør så snart noe blir ubeleilig for dem, sier Johnsen.

Jobber på overtid

Også på kort sikt skaper avstandene trøbbel.

Både olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) jobber nå på spreng for å få på plass retningslinjer alle kan være fornøyde med innen seismikksesongen utenfor Lofoten og Vesterålen starter 29. juni.

– Vi er enige om å jobbe mot en enighet om minsteavstand. Målet er at 2009-sesongen skal bli bedre enn 2008-sesongen, som hadde et for høyt konfliktnivå, sier Riis- Johansen.

– Vi er enige om å jobbe mot en enighet om minsteavstand. Målet er at 2009-sesongen skal bli bedre enn 2008-sesongen, som hadde et for høyt konfliktnivå, sier Riis- Johansen. JOBBER PÅ SPRENG: Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap).





– Åpent spørsmål

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) medgir derimot at det er «et åpent spørsmål» om partene blir enige innen seismikkskytingen starter.

– Arealkonflikten skaper bekymring, det er klart. I fjor var jo seismikken et hett tema, men i året som er gått har vi hatt gode prosesser og god dialog med fiskerne. Blant annet er det utdannet 77 fiskerikyndige som skal bistå seismikkfartøyene undervies. Det bør kunne gi lavere konfliktnivå, sier Pedersen.





Pessimistisk

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, er mindre optimistisk. Før det blir fastslått en minsteavstand, vil det være konflikt, fastslår han.

– Og jeg tviler på at vi når en løsning, sier Nilsen.

TVILER PÅ LØSNING: Fiskarlagets leder Reidar Nilsen.



Han forteller at fiskerne tidlig i prosessen har vært villige til å forhandle om avstandskravene, men at det har vært lite rom for kompromiss.

– Dette har vært dårlig håndtert politisk. OD har vært firkantet og fått kjøre et rått løp, sier Nilsen, som er blant dem som har valgt dialog foran åpen konflikt med myndighetene i saken.

– Vi valgte å samarbeide, og inntil videre følger Fiskarlaget den linjen. Men om mine medlemmer velger å gå til aksjoner, er det ikke noe jeg kan gjøre for å hindre det, sier han.

– Burde vært kjøpt fri

Nilsen er blitt mer og mer overbevist om at løsningen han selv forfektet for to år siden – å kjøpe fri fiskerne i hele perioden – er det eneste som kan forhindre åpen konflikt.

– Selv om vi etablerer minsteavstand, har vi mange eksempler på at seismikkfartøyene jukser. Men da Fiskarlaget konkluderte med at frikjøp var det beste, fikk vi til svar at lovhjemlene ikke fantes. Like fullt ble mindre områder stengt og fiskere frikjøpt allerede året etterpå, sier Nilsen.

OD: – Vi har lært

Letedirektør Sissel Eriksen og Oljedirektoratet ble manges skyteskive etter seismikkbråket i 2008.

Les også: Krever seismikk-erstatning

– Vi har lært av det som skjedde i fjor. Vi har jevnlig kontakt med lokale aktører og fiskeriorganisasjonene, og har oppnådd enighet om å velge ut perioden med minst fiskeriaktivitet. Jeg vil gjerne legge til at vi er pålagt denne oppgaven av Stortinget med stram tidsfrist, og har hele tiden hatt fokus på å gjennomføre vårt oppdrag på best mulig måte, sier Eriksen.

– Hvordan vil OD forholde seg til eventuelle aksjoner fra fiskerne?

– Om det bedrives fiske i områdene vi skal undersøke, må vi vike. Vi må følge de lover og regler som finnes på havet, og så får vi håpe det ikke går så langt, sier Eriksen.

Stiller ultimatum

Johnny Johnsen i Kystfiskarlaget har på sin side nå rettet hovedfokus mot å skaffe fiskerne et skikkelig forskningsgrunnlag om seismikkens skremmeeffekt.

Les også: – Seismikkforskningen har vært stuntpreget

Målet er å ha noe konkret å klaske i bordet til erstatningsnemnda i Fiskeridirektoratet, om fjorårets katastrofefangst gjentar seg.

Et ferskt krav fra fiskerne er derfor at forskningsfisket utvides i etterkant av seismikken – fra de skisserte 10-12 dagene til det mer ubestemmelige "når fisken kommer tilbake".

Ifølge fiskerne selv tok dét hele tre måneder i fjor.

– Nå handler det om i det minste å sikre fiskerne erstatning for det som går tapt. Det får vi ikke i dag, fordi perioden vi får dekket bare kan bevises vitenskapelig å være fem dager. Om fiskerne ikke får innvilget dette, blir det bråk. Det garanterer jeg, sier Johnsen.

– Et enkelt spørsmål

Men verken letedirektør Sissel Eriksen i Oljedirektoratet eller fiskeri- og kystminister Helga Pedersen kan garantere at myndighetene vil ta seg råd til å utvide forskningsfisket i hele perioden fiskerne krever.

Svaret får Fiskarlaget-leder Reidar Nilsen til å fnyse.

– Dette er jo et enkelt spørsmål, som statsråden burde kunne svart ja på med det samme, sier Nilsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.