INDUSTRI

Utvikler håndholdt «hasjometer» for politiet

Men ikke sikkert den vil fungere i Norge.

Det kanadiske selskapet Cannabix Technologies er i ferd med å utvikle et håndholdt blåseapparat for å påvise bruk og påvirkning av THC. Her er bildet av prototypen.
Det kanadiske selskapet Cannabix Technologies er i ferd med å utvikle et håndholdt blåseapparat for å påvise bruk og påvirkning av THC. Her er bildet av prototypen. Bilde: Cannabix Technologies
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
29. nov. 2015 - 10:02

Mens Canada er styrer mot legalisering av cannabis, holder det Vancouver-baserte teknologiselskapet Cannabix Technologies på å utvikle et blåseapparat som kan måle hvor påvirket du er av THC (virkemiddelet i hasj og marihuana).

Årsaken er bekymringer om at legaliseringen vil føre til flere «steine» sjåfører.

Apparatet har fåttt navnet THC Breathalyzer.Ifølge CBC News er det utviklet en prototyp, men det gjenstår fortsatt en del testing før konseptet er klart til bruk.

Spytt, ikke utånding

Det skal ha blitt jobbet med konseptet i rundt halvannet år, og selskapet forsøker nå å optimalisere teknologien slik at det blir håndholdt og at politi kan bruke apparatet på lik linje med det mer velkjente alkometeret, som måler påvirkningsgrad gjennom utånding.

Jan Guttormsen, politiinspektør i Politidirektoratet, sier til Teknisk Ukeblad at de hele tiden er på utkikk etter teknologi som denne typen analyseinstrumenter.

– Vi er på utkikk etter hva som finnes av hurtigtestere eller analyseinstrumenter for å om mulig å avdekke ulovlig bruk av medikamenter eller narkotika i trafikken. Vi har nå gått to runder med hurtigtestere, og endte opp med et hurtigtestere vi ikke var helt fornøyd med.

– Dette resulterte i ny utlysning og vi endte da opp med et analyseinstrument som heter Dräger Drugtest 5000, sier Guttormsen.

Dette systemet baserer seg på spyttprøver, ikke utånding.

Guttormsen sier at materielltjenesten hos Politiet har fått et oppdrag om å være oppdatert på hva som er tilgjengelig på teknologifronten for å avdekke annen ruspåvirkning enn alkohol.

– Jeg kan ikke si noe om denne konkrete teknologien, men på generelt grunnlag kan jeg si at vi er interessert i dette. Oppdraget til materielltjenesten vår ligger fast, og siden dette er løsninger med et stort marked, forventer man nok at industrien kommer opp med noe, sier han.

Rester av hasjrøyk

Hallvard Gjerde, seniorforsker ved avdeling for rusmiddelforskning og metodeutvikling ved Folkehelseinstituttet, sier til Teknisk Ukeblad at det også over en periode i Sverige har blitt jobbet med påvisning av narkotika og legemidler i utåndingsluft.

– Da er det mikrodråper fra lungene det er snakk om. Disse gir nok et bedre bilde av hva som reelt er til stede i blod enn hva dagens screening-metode gir. Dagens metode er basert på spyttprøver, noe som egentlig ikke sier noe om påvirkningsgrad, sier Gjerde.

Politiet bruker i dag et instrument som heter «Dräger Drugtest 5000», basert på spyttprøver.

– Denne vil påvise rester av narkotika og legemidler fra spytt. Denne skal brukes når man mistenker ruspåvirket kjøring og alkoholtest er negativ, ifølge Gjerde.

Men spyttprøvene er problematiske, ifølge forskeren, rett og slett fordi det ikke nødvendigvis reflekterer hva som er i blodet.  Norsk lovgivning på dette feltet angir straffbarhetsgrenser for konsentrasjoner i blod.

– Påvisning i spyttprøver viser bare at et rusmiddel har nylig blitt brukt, ikke påvirkning. Om det er hasj så vil en spyttprøve vise rester av hasjrøyk i munnen. Men ikke noe annet, og dette vil gi positive utslag i inntil et døgn etter røyking. Da er det lenge siden vedkommende var påvirket, sier han.

Lave grenser i Norge

Gjerde er ikke sikker på om håndholdte «hasjometere» fra Nord-Amerika vil være tilpasset norske lover, rett og slett fordi «promillegrensene» for hasj er så lave i Norge.

– I Norge er grensa for alkohol 0,2 promille, og for hasj er den tilsvarende lav. I USA er den 0,8 for alkohol. I noen av delstatene der det er innført «promillegrense» for hasj er det snakk om 5 nanogram per milliliter, i andre delstater noe lavere grenser, mens det i Norge er en straffbarhetsgrense for THC på 1,3 nanogram per milliliter, som tilsvarer 0,2 i promille, sier han.

For ordens skyld regner man at 0,5 i promille er tre nanogram THC per milliliter. 1,2 i promille tilsvarer 9 nanogram per milliliter.

– Det betyr at dersom man finner et instrument som fungerer bra i Canada og USA, er det ikke sikkert at dette utstyret er sensitivt nok for bruk i Norge, sier han.

Gjerde sier at et annet, essensielt poeng er at det er viktig å undersøke for en rekke trafikkfarlige stoffer, ikke bare cannabis.

– Det er andre rusmidler som er farligere i trafikken enn cannabis. Grunnen til at cannabis er i fokus hos denne produsenten er at det blir tillatt i en del delstater eller land. Jeg mener at et instrument som «Dräger DrugTest 5000» er mer nyttig å bruke som screening-instrument fordi det kan detektere flere rusmidler og trafikkfarlige legemidler, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.