KARRIEREUTDANNING

Studentpolitikk gir mest CV-uttelling

KARRIEREKLATRING: Ikke gjør dette, om du bare vil komme langt i karrieren. Du kan komme høyt, men engasjer du deg i politkk, så gir det større fortrinn seinere i jobblivet.
KARRIEREKLATRING: Ikke gjør dette, om du bare vil komme langt i karrieren. Du kan komme høyt, men engasjer du deg i politkk, så gir det større fortrinn seinere i jobblivet. Bilde: ULF HANSEN 90082024
Dag Yngve Dahle
13. mai 2008 - 07:00
Vis mer

Studentpolitikk gir nemlig best uttelling, viser en uformell undersøkelse Teknisk Ukeblad har gjennomført blant 20 selskaper, organisasjoner og hodejegerfirmaer.

Får trening

De spurte har rangert ulike typer frivillig arbeid og ekstraaktiviteter etter hvor karrierefremmende de er. På en skala fra en til seks der seks er best, får studentpolitikk snittkarakteren 4,5.

"Skal du ha noe gjort, bør du gå til dem som har mye å gjøre", lyder et kjent utsagn. Det handler om engasjement og evnen til å få gjort ting. Gisle Hellsten, leder ved Universitetet i Oslos karrieresenter, mener frivillige aktiviteter viser at du har dette engasjementet.



– Studentpolitikk er fremmende fordi det viser at man er engasjert, og at man ønsker å være med å påvirke. Samtidig lærer man mye om prosesser, og hvordan man arbeider for å få gjennomslag i politiske saker. Dette vil ha stor overføringsverdi til mange jobber, sier Hellsten.

Les også:

Kapteinsrolle

Olaf Bergesen, partner i rekrutteringsselskapet Orion Search International, sier det på denne måten:

– Du viser initiativ, engasjement, at du er opptatt av hva som skjer rundt deg og at du ønsker innflytelse over det, sier han.

Han peker også på det sosiale aspektet.

– Du blir synlig i studentmiljøet, du får feedback fra "dine egne" og du må ta ansvar. Det er som å være kaptein på et fotballag. Du bestemmer kanskje ikke så veldig mye, men du må være en god rollemodell for medspillerne. En dårlig kaptein vil raskt få sitt pass påskrevet, og en god kaptein blir sett opp til. Dette er erfaringer du vil ha bruk for i lederstillinger i arbeidslivet, sier Bergesen.

"Vanlig" politisk arbeid er også karrierevennlig, ifølge de spurte. Det samme gjelder poenggivende kurs og utdanning, relevant deltidsarbeid under studiene samt tillitsverv ideelle organisasjoner.

– Å ha hatt slike verv viser at man har fått tillit av andre og at man har kapasitet. Men det er store kvalitetsforskjeller på å være vaffelselger under Uka i Trondheim og Uka-general, sier Per-André Marum, hodejeger i Marum Executive Search.

Ikke CV-fyll

Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro, mener nøkkelen er å vise at du ikke bare har ligget på sofaen. Men alt er ikke karrierefremmende.

– Generelt er det positivt at personer er aktive innenfor frivillige aktiviteter, men det må gjenspeile personligheten til personen hvis det skal være karrierefremmede. Det bør ikke brukes som CV-fyll, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Utdanning og erfaring er det viktigste, men slike aktiviteter kan være den velkjente tunga på vektskåla, mener han.

– Frivillige aktiviteter kan være differensierende dersom to kandidater står likt, sier Molland.

Loffermyten

Lengre utenlandsreiser er ikke karrierefremmende, hvis vi skal tro de spurte. Gjør slike reiser at folk i næringslivet ser for seg lurvete og bedagelige backpackere som ikke gjør jobben sin? Molland sier dette:

– Utenlandsopphold være positivt dersom stillingen krever internasjonal erfaring. Men å ha vært på loffen i Asia et halvår i studietida hjelper nødvendigvis ikke i alle sammenhenger, sier informasjonsdirektøren.

Også Hellsten rangerer utenlandsreiser lavt:

– Har du backpacket i Australia i tre måneder og søker en jobb i et konsulentmiljø som jobber lite med Australia-relaterte spørsmål? Da rangerer jeg utenlandsreiser lavt. Men har du reist lenge nok til å plukke opp et språk eller fått mye kulturell erfaring, er saken en annen. Og kan du vise at landet du har reist i er relevant for karrieren du søker deg til, er det positivt, sier Hellsten.

Et minus

Dårligst CV-uttelling har gjennomført siviltjeneste. Det kan virke som myten om langhårete sivilarbeidere fortsatt lever. De spurte er nemlig litt mer positivt innstilt til militærtjeneste enn til siviltjeneste.

Per-André Marum gir siviltjeneste 1 på skalaen mens gir militærtjeneste en 3-er.

– For siviltjeneste kan man jo se for seg en negativ score, altså med minustegn foran. Det kan gjelde også andre aktiviteter, sier han.

– Effekten av militærtjeneste avhenger noe av tjenesteinnholdet. Jeg er tidligere yrkesoffiser og kunne være troende til å rangere det høyere enn 3, men militærtjeneste er nok mindre viktig. For nyutdannede kan det bety noe for modenheten, men det er uinteressant hvis du er 35 år, sier Marum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.