T2

Slik får du de reneste tennene

Produsentenes toppmodeller får kjørt seg i vår test.

13. sep. 2012 - 19:06
Vis mer

Ingeniører og tannlærde har effektivisert børstemakernes gamle verktøy for munnhygiene.

Elektriske tannbørster er raffinert gjennom flere tiår og vi har sett på de beste modellene som er å få kjøpt.

To minutter

En ting synes fagfolkene å være enige om. To minutter på morgenen og to minutter på kvelden er det som trengs for å få rengjort tennene – om du pusser elektrisk.

Noen undersøkelser peker på at du må doble tiden om du pusser manuelt, andre mener at eget håndverk er nok.

Bakteriene hviler aldri, og de bruker ikke mange timene på å bygge opp et slags teppe på tennene som vi omtaler som plakk.

Plakket er gjenstridige saker, mer enn folk er klar over. Det er en ganske seig, ikke vannløselig film som bekjempes best mekanisk. Selvfølgelig hjelper også en god tannkrem.

Les også: Brettkrigen om barna er i gang

Styrer behandlingen

Hvordan folk pusser tennene manuelt er så ymse, men undersøkelser viser at de fleste har mye å gå på før tennene får den behandling de fortjener.

Folk legger til seg uvaner og blir litt sløve foran speilet. En ting er at de fleste bør forbedre selve teknikken, men mange bruker for mye kraft.

Et annet problem er at de fleste undervurderer hvor lang tid de bør bruke på tennene.

Både Braun og Philips kan vise til flere kliniske studier som konkluderer med at de er mye mer effektive enn manuell børsting, men det er vel naturlig siden selskapene betaler for dem.

Les også: Disse løsningene skal få folk til å sykle enda mer

I tet

Braun-eide Oral-B er ledende med over 90 prosents markedsandel, og Procter and Gamble har gjort undersøkelser for Braun i mange land. I Tyskland viser den at folk som pusser med vanlig børste bruker bare 47 sekunder i gjennomsnitt.

Samtidig er manuell tannpuss ofte svært ujevn rundt om i munnen. Noen steder i munnen blir godt pusset, mens andre får for lite oppmerksomhet. Nordmenn pusser i gjennomsnitt tennene 1,8 ganger om dagen.

De elektriske børstene kan hjelpe deg ved å gi et varsel hvert 30. sekund, når det er på tide å bytte til en ny av de fire halvsirklene av tenner som skal rengjøres. I tillegg er det tannbørsten som tar seg av det meste av pusseteknikken.

De nye toppmodellene har også et rødt varsellys som viser når du trykker for mye, og en klokke som er synkronisert med børsten som viser deg hvor langt du er kommet i prosessen.

På toppen av det hele er kvaliteten på børsten avgjørende, og mange bytter tannbørsten altfor sjelden. Den bør skiftes fire ganger i året, snittet er 1,7. Det gjelder selvfølgelig også de elektriske.

– Elektriske tannbørster er et godt hjelpemiddel for mange, men våre undersøkelser peker på at manuell pussing kan være like bra om den gjøres riktig og like lenge. Men for eldre som har vanskeligheter med tannpuss er elektriske børster et svært godt alternativ. Samtidig er det viktig å få fram at verken elektriske eller manuelle tannbørster pusser mellom tennene, og her må det også rengjøring til, sier førsteamanuensis, ved det odontologiske fakultet ved UiO, Tiril Willumsen.

Les også: Denne gjør TV-en til overvåkningssentral

Fra venstre Oral-B med Trizone, Oral-B med Triumph og Philips Diamond Clean.
Fra venstre Oral-B med Trizone, Oral-B med Triumph og Philips Diamond Clean.

Skremmende konsekvenser

Professor dr.med. ved avdeling for dentalmedisin ved Karolinska institutet i Stockholm, Birgitta Söder, har arbeidet med munnhygiene i en årrekke.

Hun peker på at det sannsynligvis er mye viktigere å holde orden på munnhygienen enn vi har innbilt oss. Det er mer enn dårlig ånde som står på spill.

– Ny forskning viser at det er en forbindelse mellom mengden plakk på tennene og for tidlig død på grunn av ulike former for kreft, sier hun.

Vi får periodontitt av dårlig munnhygiene og den skaper igjen betennelser i tannkjøttet som sprer seg ut i kroppen. Forskningen peker på at denne mekanismen kan være grobunn for en rekke sykdomstilstander der kreft bare er en av lidelsene.

Les også: – Får maten til å vare tre ganger så lenge

Toppmodellene

Så til testen:

Vi har prøvd tre av de toppmodellene som er på markedet. To lages av Oral-B og en av Philips.

Fem kolleger har vært med i testen og de har brukt hver av børstene i to dager hver. Bare en av kollegene hadde erfaring med elektrisk tannbørste fra før, men med en gammel og ikke så avansert modell.

Oppgaven var å oppleve ulikheten i prinsippene, men enda viktigere var sammenlikningen med manuell tannpuss, som det store flertall av oss driver med.

Vi brukte en skala fra 1 til 10 hvor 10 er best og 1 er svært dårlig. Se faktaboks.

Oral-B med Triumph 5000
Oral-B med Triumph 5000

Oral-B med Triumph 5000

Oral-B er mest kjent for det runde børstehodet de har videreutviklet over mange år.

Prinsippet som de bruker i toppmodellen, Triumph 5000, er en børste som oscillerer frem og tilbake 8000 ganger i minuttet.

I tillegg gjør hodet en pulsering 40 000 ganger i minuttet som bidrar til å løse opp plakkbelegget.

Kombinasjonen av disse bevegelsene gir ifølge Oral-B den mest effektive fjerningen av plakk.

Les også:

Denne maskinen lager middagen selv

Denne erstatter to PC-skjermer  

 

Oral-B med Tri-zone 5000
Oral-B med Tri-zone 5000

Oral-B med Tri-zone 5000

Oral-B har også lansert et helt nytt børsteprinsipp, Tri-Zone.

Poenget er at den er mer lik en vanlig manuell børste og skal gjøre det lettere for folk å gå over til motorisert tannpuss.

Den skal brukes på samme måte som en vanlig tannbørste og trekkes frem og tilbake mens børsten jobber.

TriZone benytter det samme motorskaftet som den tradisjonelle børsten slik at brukerne kan veksle mellom å bytte børste.

Les også:

Sony med 84-tommers 4K-TV

Slik får du bedre mottak på hytta  

Philips Diamond Clean
Philips Diamond Clean

Philips Diamond Clean

Philips prinsipp er en vibrerende vribevegelse med en frekvens på hele 30 000 utslag i minuttet. Det er det de kaller sonisk teknologi.

Den nye børsten vi har prøvd er «Diamond Clean». Den har fått ny design og en børste med diamantformede børstetupper som skal være mer effektive.

Philipsbørsten lades i en stilig glasskopp eller i et reisefutteral hvor børsten kan lades fra pc-ens USB-port.

Les også:

Her mottar Odd Richard et anrop under vann

Fett og muskler forteller hvem du er

Disse draktene tar en time å trekke på

Vil lage ibuprofen med 3D-printer

Slik blir en ultrabook til  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.