KRAFT

Skyhøye ambisjoner for fornybarkonferanse

Jannicke Nilsen
17. sep. 2008 - 07:02

Olje- og gassbransjen har den store ONS-messen i Stavanger.

Nå håper Norges Varemesse på Lillestrøm at de klarer å etablere en lignende konferanse for fornybar energi, i internasjonal størrelse.

Fornybar fokus

Sol, vind, bølgekraft, bioenergi og CO2-håndtering står på agendaen under Scandinavian Renewable Energy Forum (Scan-REF), som finner sted 1. og 2. oktober.

Norske næringstopper og topp-politikere står på foredragslisten, sammen med representanter fra nordiske lands myndigheter. Mens konferansen pågår har rundt 40 store, mellomstore og små industrielle aktører utstilling.

Skandinavisk ramme

- Dette er et meget positivt initiativ som setter Norge på verdenskartet over hvor det skjer noe på fornybar energi og CO2-håndtering. Det kan få stor betydning for å markedsføre norske forskningsmiljøer og leverandørindustri internasjonalt, sier Kjell Bendiksen, leder for Institutt for energiteknikk på Kjeller (IFE).

Det er IFE, Kunnskapsbyen Lillestrøm og Norges Varemesse som står bak konferansen. På sikt håper aktørene at Romerike skal få en ledende posisjon innen fornybar energi, slik Stavanger er innen olje.

Men skal Scan-ref konferansen få ONS-status, må aktørene stå på, mener markeds- og informasjonssjef Jon Are Rørtveit i stiftelsen som arrangerer ONS-messen i Stavanger hvert annet år.

Hard konkurranse

- For vår del har det tatt 34 år med godt arbeid, å få denne statusen er ikke gjort i en håndvendig. Men vi synes de har tatt et veldig spennende initiativ, så får tiden vise om det er varemessen eller en av de mange andre initiativene som seiler opp som ledende arena for fornybar energi, sier Rørtveit.

Fra før eksisterer en rekke messer og konferanser for fornybar energi i Europa. En del av dem er nisjearrangementer, som Ewecs vindkraftkonferanse i Brussel. Det finnes likevel også større samlinger for fornybaraktører, som Storbritannias All energy-konferanse i Aberdeen. Den arrangeres for niende gang i mai neste år.

Ikke minst har ONS-stiftelsen selv planer om at fornybar energi skal bli en større del av ONS. I år hadde Stavanger-messen sin første fornybarpark.

Har egen oppskrift

- Frykter dere konkurranse fra Norges Varemesse?

- Nei, vi ser ikke Lillestrøm som et konkurrerende arrangement. Vårt initiativ kommer fra den tradisjonelle bransjen, mens Lillestrøm kommer fra det fornybare miljøet. Jeg synes det er sunt med initiativ fra begge sider. Vi er en stiftelse, og så lenge norsk industri får møtt hverandre er vi fornøyde. Det er nok litt av utgangspunktet for suksessen til ONS også, sier Rørtveit.

Scan-ref mener de har funnet oppskriften: Å samle aktørene på en og samme konferanse.

- Første dagen er det et topptungt politisk seminar med representanter fra Sverige, Danmark, Tyskland og USA. Andre arrangeres tre parallelle seminarer, på finans, fornybar energi og CO2-teknologi. Det spesielle med denne konferansen er at for første gang samles alle de viktigste interessentene som må samarbeide for å få realisert konkrete prosjekter, teknologimiljøer, leverandørbedrifter og investorer, på samme sted, sier Bendiksen.

Deltagerne avgjør

En rekke firmaer, blant dem en stor del internasjonale, børsnoterte selskaper, vil presentere seg under investorseminaret. Tanken er at investorer får mulighet til å treffe internasjonale fornybarselskaper ansikt til ansikt.

Så langt er 75 foredragsholdere og 800 - 900 deltagere påmeldt, hvorav 250 er investorer.

- Ambisjonen er å skape en global konferanse med en skandinavisk ramme som kan sikre faglig tyngde og bred industrideltakelse. Skal vi lykkes, må vi tenke nordisk, ikke norsk. Konferansen vil skape positive ringvirkninger og nye muligheter for nordiske fagmiljøer og leverandørindustri, tror Bendiksen.

Sjekk ut programmet her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.