IT

Siste frist for banker til å bli med på mobilbetaling

Telenor og Dnb krever svar i dag.

NÅ: Banker som vil være med på mobilbetalingsløsningen Valyou fra starten, må banke på hos TSM Nordic i dag.
NÅ: Banker som vil være med på mobilbetalingsløsningen Valyou fra starten, må banke på hos TSM Nordic i dag.
1. okt. 2013 - 08:41

I dag er siste frist for landets banker til å svare Telenor og Dnb om vil være med på deres felles løsning "Valyou" for mobilbetaling.

Her kan du legge inn en virtuelt bankkort i smarttelefonen og bruke det både som lommebok og et ordinært kort.

Les mer om presentasjonen i sommer: Ny app skal erstatte bankkort

Hyllevare

Løsningen er sydd sammen av eksterne leverandører.

Plattformen som sørger for kommunikasjon mellom banken og mobilselskapet er modifisert hyllevare fra franske Gemalto.

Lommebokfunksjonen kommer fra Toro - et taiwansk programvareselskap og ikke den mer kjente norske næringsmiddelprodusenten...

Telefonen din må være utstyrt med den trådløse teknologien Near field communication (NFC), som kommuniserer med betalingsterminalen.

Båten går

Partene har sammen etablert selskapet TSM Nordic, Trusted Service Manager. På forsommeren åpnet det for konkurrentene til å være med.

– I juni inviterte vi alle banker til å ta i bruk løsningen, sier Viktoria Erngard til Teknisk Ukeblad. Hun er styreleder for TSM Nordic.

Hun bekrefter at det er satt en frist til 1. oktober. Da går båten -  i alle fall for en mer fordelaktig pris på inngangsbilletten.

– Vi ønsker et rask opptak av tjenesten. Vi har ikke sansen for at Telenor og Dnb skal bli sittende alene med dette tilbudet i lang tid, forklarer Erngard. Også mobilselskapene er invitert til å knytte seg opp mot plattformen. Målet er naturlig nok å nå ut til flest mulig kunder.

DYRERE: Styreleder Viktoria Erngard legger ikke skjul på at inngangsbilletten blir dyrere for banker som melder sin interesse for mobilbetalig senere.
DYRERE: Styreleder Viktoria Erngard legger ikke skjul på at inngangsbilletten blir dyrere for banker som melder sin interesse for mobilbetalig senere.

Nok tid

Det kan se ut til at flere potensielle partnere har dårlig tid hvis de vil være med i første runde. Mandag ettermiddag kunne Erngard bare bekrefte at Skandiabanken og kortselskapet Entercard blir med nå. I tillegg er hun i samtaler med noen flere.

Og på forespørsel oppgir Sparebank 1 at den er blant dem. En pilot er på trappene.

– Vi har i dag Norges største mobilbank målt i trafikk, så det er naturlig for oss å se på en videreutvikling av mobilkanalen. Derfor synes vi at dette er et spennende initiativ, sier konstituert kommunikasjonsdirektør Christian Brosstad.

– Har dere satt for kort frist, Viktoria Erngard?

– Vi inviterte før sommeren, og bankene har hatt tid frem til nå. Nei, jeg syns ikke det er en kort frist.

Over alt i 2015

I teorien kan infrastrukturen komme på plass ganske raskt. I første omgang skal løsningen nå testes av et knippe ansatte, men betalingsterminaler med NFC står klare for butikker og nadre som vil ta det i bruk.

Men i praksis kommer ikke den trådløse betalingsløsningen til å bre som seg over natten.

– Vi ser for oss at 2014 kommer til å gå sakte. Det vil hele tiden komme nye banker med på løsningen etter hvert som de blir klare med tilpasningene på sin side. Men det handler også om utbredelsen av NFC, som ikke alle telefoner er utstyrt med. Det vil øke etter hvert som folk kjøper seg nye, sier Erngard.

Hun satser på full utbredelse i løpet av 2015.

Tele 2 er blant mobilselskapene som klør etter å komme i gang.

– Fortsatt gjenstår det detaljer i arbeidet for å komme frem til en endelig løsning, men vi har en god dialog med Telenor og skal nok komme i mål, sier Frode Elverum, prosjektleder på NFC hos Tele 2.

En annen konkurrent ønsker imidlertid ikke å hoppe på denne løsningen med det første.

– Vi følger nøye med på utviklingen innen dette området og vurderer ulike NFC-løsninger, men har foreløpig ikke konkludert, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad hos Netcom.

Les også:

Danskene skifter hele signalanlegget på ti år  

– Kapasiteten var på 52 samtidige samtaler. Det var nok  

Dette er de største IT-truslene nå  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.