IT

På markedet etter 36 måneder

TIMING: Etter at Corentium startet på utviklingen av en digital radonmåler for forbrukermarkedet, kom det strengere regler som øker målebehovet.
TIMING: Etter at Corentium startet på utviklingen av en digital radonmåler for forbrukermarkedet, kom det strengere regler som øker målebehovet. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
15. nov. 2011 - 10:06

I løpet av to og et halvt år har en gjeng partikkelfysikere og ingeniører fra Blindern, Cern og medisinsk forskning etablert selskapet Corentium, utviklet sin nye digitale radonmåler til husbruk og lansert den for salg i egen nettbutikk. Også produksjonen foregår i Norge.

Ideen var å starte et firma som kunne levere teknologiske produkter relatert til innemiljø. Oppskriften var å komme raskt i gang med et produkt.

– Med vår bakgrunn som partikkelfysikere, var det nærliggende å starte med en radonmåler, sier forsknings- og utviklingsdirektør Bjørn Sundal.

EGET: Forsknings- og utviklingsdirektør Bjørn Sundal droppet medisinsk utvikling og startet eget selskap. (Foto: Espen Zachariassen) Espen Zachariassen

Offentlige midler

Oppstartsfinansieringen er midler fra programmet Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) hos Forskningsrådet, noe støtte fra Innovasjon Norge, samt egne sparepenger.

BIA gir midler til det de vurderer som de aller beste prosjektene, og ting må skje i løpet av to til fire år.



Programvare og design

Motivasjonen til flere av fysikerne var å skape noe eget og som ble tatt i bruk, i motsetning til mye av grunnforskningen ved tidligere arbeidsplasser. Selve grunnteknologien i den nye radonmåleren har eksistert i 30 år, mens nyvinningene handler om programvare, moderne komponenter og design som gir effektiv produksjon.

– Det finnes digitale målere for proffmarkedet, mens huseiere for det meste bruker sporfilm, sier produktutviklingsdirektør Erlend Bolle.

Kjernen i radonmåleren Canary er et diffusjonskammer som slipper inn luft og dermed radongass, som er det radioaktive stoffet som slipper ut skadelige alfapartikler. En halvledersensor teller antall alfapartikler som «dør» inne i kammeret og sørger samtidig for å skille feilkilder fra de såkalte radondøtrene, polonium 214 og 218.



Tidsmessig blink

– Her har jeg laget programvare som bidrar til korrekt måling. I en mikrokontroller ligger det algoritmer som hele tiden kalibrerer måleren og som beregner konsentrasjonen av radongass ut fra partikkeltellingen, forklarer Sundal. I tillegg lagres data om radonnivået for hver dag i opp til 16 måneder.

Corentium har vært heldig med timingen. Etter at de begynte å jobbe med måleren, er tiltaksgrensen halvert fra 200 til 100 bequerell/m3, og både utleiere, skoler og barnehager er pålagt å måle nivået innen 2014. I tillegg er de anbefalt å foreta periodiske målinger.

Les også:

Museum fullt av radon

Radonfare for 90 000 skolebarn

Radonfare for en halv milion nordmenn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.