INDUSTRI

Nytt funn kan doble Nussirs kobberforekomst

Kan nå være verdt rundt 60 milliarder kroner. 

28. feb. 2014 - 15:46

Nussir sitter på Norges største kobberforekomst i Kvalsund i Finnmark.

Selskapet har tidligere beregnet at den kan være verdt rundt 30 milliarder kroner.

I går traff selskapet kobbermalm på 1079 meters dyp, noe som kan bety at forekomsten kan være mye dypere enn først antatt.

– Vi har boret dobbelt så dypt som tidligere, og ser nå enda sterkere kvalitet. Dette funnet betyr at det er overveiende sannsynlig at funnet går mye dypere i full utstrekning. Det betyr at vi fort kan doble potensialet, sier Nussir-sjef Øystein Rushfeldt.

Les også: 1500 milliarder ligger skjult i fjellene  

Kan være 100 millioner tonn

Det tidligere anslaget har vært at forekomsten er på rundt rundt 50 millioner tonn.

Selskapet må gjøre flere prøveboringer over større utstrekning før de kan konkludere at funnet faktisk er dobbelt så stort som dette, men Rushfeldt er optimist.

– Vi hadde klare forhåpninger om at Nussir-malmen hadde en ekstrem utbredelse, men vi har ikke vært helt sikre. Nervøsiteten har derfor vært til å ta og føle på de siste dagene, så det var stor jubel da vi traff dette, sier han.

– Hvis den er på 100 millioner tonn er den i verdensklasse. Det er i så fall også en ressurs som vil gå utenfor vår levetid og være nok til to generasjoners uttak, sier Nussir-sjefen.

Les også:Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale

Vil deponere avgangsmasser

Gruveselskapet har ennå ikke kommet i gang med å ta ut kobberet fra fjellet.

Nussir ønsker nemlig å deponere masser fra kobbergruven i Kvalsund i Repparfjorden til tross for innsigelser og protester fra reindrifta, Havforskningsinstituttet og naturvernorganisasjoner. Regjeringen har heller ikke kommet i mål med behandlingen av søknaden.

Selskapet mener det ikke vil være lønnsomt å ta ut materialene om massene må deponeres på land, og syns nå det bør bli fortgang i saken.

– Vi har store utgifter i forbindelse med boringer og drift som gjør at vi ikke tjener penger akkurat nå. Derfor er det helt avgjørende at Regjeringen tar stilling til søknaden vår slik at vi kan tiltrekke oss kapital, sier Rushfeldt.

Les også:

Vil utvinne olje fra kull på Svalbard

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vil ha flere ingeniører i mineraldirektoratet

Mineralbonanza mangler folk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.