IT

Norsk system halverer prisen

SKRIVER MED LYS: Salgssjef John Ness i New Index viser hvordan han bruker Anyboards lyspenn til å skrive rett i en PowerPoint.
SKRIVER MED LYS: Salgssjef John Ness i New Index viser hvordan han bruker Anyboards lyspenn til å skrive rett i en PowerPoint. Bilde: Odd Richard Valmot
19. mai 2010 - 07:21

Markedet for utstyr til interaktive presentasjoner har gått rett til værs. Det holder ikke lenger bare å vise Power Pointer, men ingen vil tilbake til overheadprojektoren hvor man kunne tegne på en plastfolie.

Mange bruker flipover til notater, men de gjør det veldig vanskelig å distribuere notatene etterpå.

Interaktive tavler har blitt løsningen for mange: Man kan skrive med en elektronisk penn på en digital tavle, som sender informasjonen til pc-en. Effektivt og dyrt.



Norsk ide

I 2003 fikk Tormod Njølstad, som var amanuensis på Elektro ved NTNU en lys ide.

Hvorfor bruke noe så stort og klumpete og begrensende som en digitaliseringstavle? Hvorfor ikke la et kamera se hvor pennen er? Som tenkt så gjort.

Ideen er omhyggelig patentert, og i fjor var det første produktet fra den nye Trondheimsbedriften New Index, klart: Betegnelsen ble ”AnyBoard”.



Lyspenn

I motsetning til de tradisjonelle tavlene kan Anyboard bruke helt vanlige lerreter, en vanlig vegg eller et eksisterende whiteboard, for den saks skyld.

For å skrive i presentasjonen bruker man en penn som har et unikt mønster og som kameraet følger via infrarødt lys. Kameraet kobles til projektoren og kommuniserer med en liten usb-dongle i pc-en. Den kan når som helst flyttes mellom møtedeltakernes pc-er. Det eneste som trengs av programvare er et lite program som kalibrerer kameraet mot underlaget hvor presentasjonen vises, hvis man fysisk flytter det til et nytt møterom.



Fast og mobil

– Dette systemet er både mye billigere enn tradisjonelle tavler, og det er mobilt. Det betyr at det er lett å ta med når man skal holde presentasjoner, selv om mange av kundene våre anskaffer dem for fast montasje i auditorier og møterom. Det vanligste er å benytte systemet for å kunne tegne direkte i Power Point, men man kan bruke det sammen med all slags programvare som har skrivefunksjonalitet. Og man kan bruke det i videokonferanse for samhandling på samme ”virtuelle” whiteboard for deltagere som er med i videokonferansen, sier salgssjef John Ness i New Index.

På pennen er det tre knapper som kommuniserer med pc-en via kameraet og som kan fjernstyre presentasjonen. En innebygget nærhetssensor sørger for at den ikke skriver før man holder den inntil lerretet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Kjempemarked

- Vi har ikke vært på markedet lenge, men har allerede solgt en del titalls systemer. Nå skal vi etablere et forhandlernett og regner med å selge noen hundre i Norge og Norden i løpet av året, sier adm. direktør Sverre Dale-Moen i New Index.

Anyboard koster halvparten av hva du må ut med for de tavlene som i dag dominerer markedet. New Index håper at det skal gi den norske teknologien et konkurransefortrinn. Selskapet har beregnet markedet, som er interaktive tavler, til 1,4 milliarder kroner.



Bygges i Norge

– Vi diskuterer også med projektorprodusenter som er interessert i å bygge kameraet inn i projektorene de lager, sier adm. direktør i New Index, Sverre Dale-Moen.

Anyboard er ikke bare en norsk oppfinnelse. Systemet produseres også i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.