IT

Nasjonal postkasse i Altinn

KJAPT: Difi mener teknologien er så moden at hele landet raskt kan ta i bruk Altinns meldingsboks som felles elektronisk postkassestativ i løpet av kort tid.
KJAPT: Difi mener teknologien er så moden at hele landet raskt kan ta i bruk Altinns meldingsboks som felles elektronisk postkassestativ i løpet av kort tid. Bilde: Colourbox
Espen Zachariassen
22. sep. 2011 - 16:37

Trondheim: Noen offentlige virksomheter har valgt å bruke meldingsboksen som er innebygget i Altinn.

Her finner du blant annet melding om skatteoppgjøret ditt.

Andre har satset på egne løsninger, som NAV og Statens lånekasse, når de skal utveksle elektronisk informasjon med sine klienter og kunder.

Noen benytter fremdeles ordinær e-post, og den er i hovedsak ukryptert og ikke egnet til å sende sensitive personopplysninger.



Førstevalget

Nå anbefaler Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) at alle offentlige virksomheter skal få pålegg om å bruke Altinn-løsningen.

– Dette handler om Digitalt førstevalg, der strategien er at innbyggere og næringsliv i første rekke benytter elektronisk kommunikasjon i kontakt med stat og kommune. Da er det viktig å gjøre det enklest mulig. Hvis man har kun én slik elektronisk postkasse å nettet å forholde seg til, vil det bidra i den retning, sier avdelingsdirektør Tone Bringedal i Difi til Teknisk Ukeblad.



Avdelingsdirektør Tone Bringedal, Difi
SPÅR IKKE: Avdelingsdirektør Tone Bringedal hos Difi tør ikke spå om hvor raskt Altinn kan overta det mylderet av postkasser som finns i det offentlige i dag. Espen Zachariassen

Ingen krangel ennå

Hun regner med at offentlige virksomheter vil ”sette bort” denne oppgaven til Brønnøysundregistrene. Egentlig har de ikke noe valg.

– Altinn er en av de såkalte felleskomponentene som statlige etater er pålagt å benytte i sin digitale infrastruktur. De skal ha en god grunn til å sitte med sin egen løsning, sier Bringedal.



Rapport

Difi har utarbeidet en rapport om sine anbefalinger, som ble offentliggjort under Norsk konferanse for ikt i offentlig sektor (Nokios) i Trondheim torsdag ettermiddag.

I pressemeldingen heter det at det offentlige Norge raskt kan samles om én felles boks, slik at folk flest slipper å logge seg innpå ulike sider for å hente sine meldinger fra stat og kommune. Teknologien er der – det er bare å ta den i bruk.

– I praksis må Altinn gjøre noen tilpasninger, men det kan gjøres ganske fort, sier Bringedal. Hun legger til at hun ikke har grunnlag for å antyde når det kan skje. Det må avklares med Altinn.



Private bokser

Det er allerede etablert halvprivate løsninger.

Digipost i regi av Posten satser på å bli felles elektronisk postkassestativ for hele landet.

Digipost ønsker selv å gjøre denne jobben på vegne av Altinn.

– Vi foreslår at nettbrukere som ønsker det skal velge å få bruke løsninger som Digipost. Da vil det i praksis handle om at posten bli videresendt fra Altinns meldingboks, forklarer avdelingsdirektøren.

Dette er en mer krevende funksjon som vil komme senere.



Her kan du lese Difis rapport.

Nå er det opp til Fornyings- og administrasjonsdepartementet å ta stilling til utfordringen fra Difi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.