BYGG

Nå skal det nye regjeringskvartalet utformes

– Et prosjekt med mange motstridende mål.

Mandag signerte Rambøll og tegn_3 kontrakt med Statsbygg om å lage rom- og funksjonsprogram for regjeirngskvartalet.
Mandag signerte Rambøll og tegn_3 kontrakt med Statsbygg om å lage rom- og funksjonsprogram for regjeirngskvartalet. Bilde: Eirik Helland Urke
28. okt. 2014 - 15:41

Mandag signerte tegn_3 og Rambøll Norge kontrakten om å lage en fullstendig oversikt over det nye Regjeringskvartalet. Selskapene skal kartlegge behovene departementene har og vurdere den foreslåtte arealnormen.

– Vi skal gå inn og se på hvordan regjeringskvartalet bør utformes. Vi skal se på behovene for de med arbeidsplasser der, og på behovene for offentligheten i kvartalet, sier Siri Hunnes Blakstad, divisjonsdirektør i tegn_3.

En rekke dilemmaer

Det har vært mye diskusjon rundt hvordan et nytt regjeringskvartal skal se ut.

Tidligere i år ble det bestemt at høyblokka og plassen foran regjeringskvartalet skal bevares, mens Y-blokka og S-blokka skal rives. Blakstad sier kombinasjonen mellom bevaring og nytt gjør arbeidet med utforming av kvartalet ulikt de fleste andre prosjekter.

– Vi må ha en arealeffektiv og moderne løsning, samtidig som det skal vernes, tas vare på og gjenbrukes eksisterende bygg. Kombinasjonen av dette blir spennende å jobbe med, sier hun.

Kombinasjonen av nytt og gammelt er ikke det eneste dilemmaet de to selskapene står overfor når det gjelder utformingen av kvartalet.

– Det er en rekke dilemma vi skal finne gode løsninger på sammen med brukerne og Statsbygg. Dilemmaene er blant annet behov for åpenhet versus behovet for sikkerhet og kontroll, ønsket om fleksibilitet i arealene versus ønske om standardisering og kontorarbeidsplass for de ansatte versus offentlig arena, sier Blakstad.

Statsbygg: – Byggenæringen må slutte å gå etter lavest pris

Sterke føringer

Når oppdraget er ferdig skal Rambøll og tegn_3 levere et premissdokument som gir grunnlag for gode og fremtidsrettede arbeidsplasser til Statsbygg.

Lars Jarle Nore i Rambøll understreker at selskapene ikke skal levere fra seg noen endelig løsning med forslag til plasseringer.

– Vi skal lage programmet som skal brukes til å lage det fysiske konseptet. Vi skal ikke lage selve løsningen, sier han.

Også Nore trekker frem utfordringene med de eksisterende byggene som skal bevares som en del av løsningen.

– Bevaringen og ny bruk av deler av kvartalet gir sterke føringer også for funksjonsprogrammet. Det ligger føringer både med tanke på vern og bruksmuligheter. Innplassering må forholde seg til eksisterende teknisk og funksjonell struktur. Det kan derfor ikke lages en enkel generisk modell for hele kvartalet. Programmet må ha en innebygget fleksibilitet til å ivareta høy grad av tilpasning , sier han.

Les også:

«Fjordby» utenfor Oslo skal romme 150.000 mennesker

Sjefingeniør: – Norge i ferd med å gå tom for god grus og pukk

Rapport: Alle nybygg bør bygges 100 prosent «energifleksible»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.