OLJE OG GASS

Nå har Statoil tatt en fjerdedel av riggene sine ut av drift

– Dette er drastiske tiltak, sier rigganalytiker.

Statoil har ikke lykkes i å finne nye oppgaver for Songa Trym, og riggen tas dermed ut av drift ut året. Det er den femte riggen i Statoils portefølje som  suspenderes i 2014.
Statoil har ikke lykkes i å finne nye oppgaver for Songa Trym, og riggen tas dermed ut av drift ut året. Det er den femte riggen i Statoils portefølje som suspenderes i 2014. Bilde: Songa
Ina AndersenIna AndersenJournalist
6. nov. 2014 - 10:15

Statoil har besluttet å ta to nye rigger ut av drift ut året, melder selskapet i en pressemelding. 

Tidligere i år har selskapet suspendert flere rigger som følge av overkapasitet i riggporteføljen.

15 Statoil-rigger igjen

Først kom meldingen om at Statoil avsluttet kontrakten med Ocean Vanguard. I juli kom meldingen om at Scarabeo 5 ble suspendert, og i september ble nok en rigg lagt i opplag, COSL Pioneer.

Denne gangen er det Transocean Spitsbergen, som i sommer og høst har boret flere brønner for selskapet i Barentshavet, og Songa Trym, som står uten oppdrag.

Statoil melder at de nå har 15 rigger igjen i aktivitet på norsk sokkel. Med fem rigger lagt i opplag i 2014 er dermed porteføljen til selskapet redusert med en fjerdedel.

Les også: Statoil vurderer «subsea on a stick» for fremtidens Sverdrup

– Dette er drastiske tiltak

Rigganalytiker i Rystad Energy, Joachim Bjørni, mener det ikke hersker tvil om at riggsuspensjonene i stor grad skyldes Statoils behov for kostnadskutt.

– Riggene er ikke tatt ut mer enn et par måneder, men dette er likevel drastiske tiltak. Det er helt tydelig at Statoil har overkapasitet i riggflåten sin, fordi de ikke har klart å modne fram nye prospekter, sier han til Teknisk Ukeblad.  

En mindre vellykket borekampanjer i Barentshavet i sommer og høst har nok også medvirket.

– For å kutte kostnader er mange prosjekter og nye prospekter utsatt og kansellert. Samtidig fører tørre brønner til at det trengs færre avgrensningsbrønner, påpeker analytikeren.

Riggrater på vei ned

For bare kort tid siden ble det sett på som et nærmest umulig puslespill å få nok rigger til å bore brønnene på norsk sokkel. Nå er problemet det motsatte: Riggene er for mange.

Bjørni mener situasjonen er alvorlig for riggbransjen.

– Vi ser at det er snakk om å få ned riggratene. Og vi vil få lavere rater, og ser tendenser til det allerede, også i resten av verden, sier han.

Hvor mye ratene skal ned vil han ikke spekulere i.

– Men det er ingen tvil om at selskapene vil trenge rigger igjen. Det er langt flere nye felt som skal starte opp enn felt som stenger ned, så til tross for en viss nedgang i leting gjør utviklingsboring at etterspørselen på sikt går opp på norsk sokkel, poengterer Bjørni.

Effektivt Barentsprogram

Statoil melder at leteprogrammet i Barentshavet for 2014 er i ferd med å avsluttes. Etter at Transocean Spitsbergen er ferdig med Saturn-brønnen vil riggen kutte og trekke et brønnhode på letebrønnen Mercury. Jobben er beregnet til å være ferdig i midten november.

Deretter blir riggen suspendert ut året.

Suspenderingen er et resultat av overkapasitet i Statoils riggportefølje, og at forsøkene på å modne frem alternative oppgaver til riggen ikke har ført frem, opplyser selskapet.

– Transocean Spitsbergen boret de siste syv brønnene 40 prosent raskere enn bransjesnittet i Barentshavet. Det gjorde det mulig å bore to flere brønner enn opprinnelig planlagt. Vi er veldig godt fornøyd med arbeidet som Transocean har gjort for oss. Dessverre er vi nå i en situasjon med overkapasitet, samtidig som industrien står overfor høye kostnader og lavere lønnsomhet, sier Jon Arnt Jacobsen, direktør for anskaffelser, i meldingen.

Transocean Spitsbergen planlegger verftsopphold fra 1. januar 2015. Riggen er på kontrakt med Statoil til begynnelsen av tredje kvartal 2015.

Les også: Slik er verdens største og mest automatiserte oppjekkbare borerigg

Finner ikke nye oppdrag

Songa Trym vil bli suspendert etter at riggen er ferdig med å permanent plugge en brønn på Oseberg-feltet i Nordsjøen.

Også denne jobben skal etter planen være ferdig i midten av november.

– Songa Trym har levert solid på effektivitet og sikkerhet, og vi skulle gjerne sett at vi fikk benyttet oss av riggen også resten av året. Vi har forsøkt å finne nye oppgaver til riggen, men har ikke lykkes med de mulighetene vi har sett. Nå jobber vi sammen med partnere med å modne frem identifiserte boreoppdrag til begge riggene for 2015, sier Jacobsen.

Les også:

Norsk oljeservice setter nye rekorder i utlandet. Neste år kan det være over

Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen

Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.