INDUSTRI

Mener Norsk Industri ønsker lønnsdumping

SV reagerer sterkt på Stein Lier-Hansens utspill.

Karin Andersen mener Lier-Hansens utspill viser at han ønsker nettopp det vikarpakken skal stoppe: Lønnsdumping for innleide.
Karin Andersen mener Lier-Hansens utspill viser at han ønsker nettopp det vikarpakken skal stoppe: Lønnsdumping for innleide. Bilde: SV
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
7. nov. 2012 - 13:44

Nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, Karin Andersen fra SV, er opprørt over at Stein Lier-Hansen i Norsk Industri Langer ut mot vikarbyrådirektivet ved å ta inn EUs vikarbyrådirektiv uten å ta dissens og tilpasse det norske forhold.

– Vikarpakka er nødvendig for å sikre at innleide ikke skal utnyttes og at det skal bli mye billigere for bedriftene å bruke innleie, og dermed slutter å ansette folk fast, sier Andersen til Teknisk Ukeblad.

Hun hevder at Lier-Hansens utspill viser at han ønsker nettopp det vikarpakken skal stoppe, nemlig lønnsdumping for innleide.

Bakgrunn: Langer ut mot vikarbyrådirektivet

Fast ansatte

– Hvis vi skulle tillate det ville vi ikke bare være mange færre som ville få en fast jobb, men det vil også føre til at lønningene for vanlige arbeidere blir presset ned. Det skjer alle steder der dette slippes fri og den virkningen støttes også av forskning, sier Andersen.

Under Verftskonferansen i Ålesund i går, påpekte Lier-Hansen at ordrene svinger voldsomt fra år til år.

– Vi ønsker alle stabil basisbemanning. Men vi må ta toppene med innleid arbeidskraft. Det er viktig at vi har en politikk som ivaretar de som kommer, at vi ikke påtar oss nye handicap, sa Lier-Hansen.

Han sier at det dyreste landet har implementert Vikardirektivet slik at allmenngjøringskonsekvensene nærmest blir en bagatell. Allmenngjøring betyr at tariff-festede arbeidsvilkår blir gjeldende også for uorganiserte bedrifter, og utenlandske selskaper som gjør midlertidige oppdrag i Norge.

Les også: – Innovasjonsevne, kvalitet og levering til rett tid

Utkonkurreres

– Direktivet gir en enorm kostnadsøkning å få gjort viktige operasjoner i Norge. Man vil velge andre løsninger i andre land. Tar du inn en sveiser fra et enmannsforetak fra utlandet, skal man ikke bare ha minstelønn, men i tillegg full lønn. Mange advokater mener det er en del usikkerheter rundt reglene i dette. Det vil være galt å implementere dette nå. Iverksettelsen må utsettes, sa Lier-Hansen.

Karin Andersen er ikke enig.

– For noen uker siden var det sjuke og arbeidsløse som i følge Lier-Hansen fikk for mye. Nå er det innleide og arbeidsfolk som tjener for mye. At folk har skikkelig lønn og noe å leve av selv om helsa svikter, bidrar svært positivt i samfunnet og for den enkelte. Derfor kommer tiltakene fra Vikarpakka til å bli stående: Den sikrer at ikke lønningene senkes for alle arbeidsfolk og at det skal etableres et arbeidsliv basert på underbetalte løsarbeidere, sier Andersen.

Les også: India tar tilbake ingeniørene

Polsk lønnsadel

Lier-Hansen trekker fram et konkret eksempel:

En polsk sveiser tjener 5000-7000 kroner per måned i Polen for 200 timer. Den samme polske sveiseren tjener 27.000 kroner per måned i Norge som spesialarbeider med utetillegg.

– Vikarbyådirektivet gjør utlendinger svært mye dyrere. Norsk industri vil tape konkurranseevnen. Dette er alvorlig. Direktivet må utsettes, sier Lier-Hansen.

Andersen mener Lier-Hansens forslag føyer seg inn i rekken av usosiale forslag fra Norsk Industri.

– Han får kanskje gehør for sine forslag i Høyre og Frp , men i SV faller de på stengrunn. Vi ønsker ikke at vanlige arbeidere i Norge og innleide arbeidere skal ned i lønn, sier hun.

Les også:

Slik beholder du ingeniører fra utlandet

Utenlandske ingeniører redder industriveksten

Ingeniører i Kina tjener dobbelt så mye som kolleger i Norden  

Brasil kan gi Norge flere oljeingeniører

To av fem mener outsourcing er et tapsprosjekt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.