INDUSTRI

Mener Hydro må gi ut leverandørlister

Ole K. Helgesen, Truls TunmoOle K. Helgesen, Truls Tunmo
31. okt. 2008 - 12:46
Vis mer

Teknisk Ukeblad avdekket for kort tid siden at Hydro bruker over 1000 arbeidere fra en svartelistet underkontraktør til å bygge aluminiumsverket Qatalum i Qatar.

Dette er bare en av rundt 500 underleverandører som er med på å bygge verdens største aluminiumsverk i ett trinn – et gigantprosjekt som krever 18 000 anleggsarbeidere.

Åpenhet viktig

Men Hydro-ledelsen vil ikke si hvem disse leverandørene er, og skylder på juridiske årsaker.

– Jeg ser ingen grunn til at Hydro ikke skal være åpne om disse leverandørlistene. Gjennomsiktighet og åpenhet er viktig, og norske myndigheter bør som eier stille krav til ledelsen i konsernene om slike ting. Et absolutt krav til statlig eide bedrifter er at de blant annet respekterer FNs konvensjoner, sier Eva Joly til Teknisk Ukeblad.

Les også: Hydro-leverandør svartelistet

Firer ikke

Kommunikasjonssjef i Hydro, Halvor Molland, sier dette til Eva Jolys kritikk:

– Jeg har ingen kommentar til det Eva Joly sier. Vår vurdering er at vi ikke har rett til å gi ut komplette lister over underleverandører til prosjektet. Det må leverandørene selv gjøre.



Bor andre steder

Nesten halvparten av de 18 000 fremmedarbeiderne som jobber på byggeplassen til Hydro i Qatar, bor andre steder enn i Hydros egen arbeiderlandsby. Ifølge internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, har mange arbeiderlandsbyer i Qatar svært kritikkverdige forhold. Er Hydro sikre på at forholdene til alle sine arbeidere er akseptable?

– Myndighetene i Qatar stiller krav og har tilsyn med boforhold i alle arbeiderlandsbyer i Qatar, inkludert vår egen, sier Molland.

På hvilken måte kontrollerer dere boforholdene til disse arbeiderne?

– På samme måte som vi følger opp leverandører, besøker vi arbeiderlandsbyer i Qatar. I tillegg til generelle boforhold fokuserer vi da spesielt på brannsikring og rømningsveier.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hydros ansvar

Ifølge Nærings- og handelsdepartementet, er det Hydros ansvar å sikre at alle arbeiderne i prosjektet har ryddige arbeids-, lønns- og boforhold. Departementet vil ikke kreve informasjon om Hydros underleverandører.

– Det er også selskapets ansvar å vurdere om de ønsker å offentliggjøre hvilke underleverandører de bruker, sier statssekretær Øyvind Slåke.

Brudd på rettigheter

Hydros 18 000 fremmedarbeidere får ikke lov til å organisere seg. Dette er brudd på ILOs konvensjoner. ILO er FNs arbeidsrettighetsorganisasjon.

Kan departementet akseptere at statlig eide selskaper ikke følger ILOs konvensjoner?

– Vi viser til strategien for et anstendig arbeidsliv, der regjeringen forventer at norske selskaper legger ILOs åtte kjernekonvensjoner til grunn for sin virksomhet og har gode HMS-standarder som ivaretar arbeidstakernes sikkerhet og helse, sier Slåke i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også: Qatar: Hydro bryter eget regelverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.