OLJE OG GASS

Lukoil posisjonerer seg på norsk sokkel

Gigantselskapet jobber hardt for å sikre seg flere Barentshav-lisenser denne høsten.

3. sep. 2013 - 06:45

Lukoil er ett av Russlands største oljeselskaper, verdens største private børsnoterte oljeselskap i forhold til påviste oljereserver og har årlige inntekter på over 800 milliarder kroner.

Selskapet har utstrakte operasjoner i Russland, Kazakhstan, Uzbekistan, Aserbadsjan og har gjort større investeringer for å sette opp drift i land som Irak, Egypt og offshore i Vest Afrika.

Nå ser de mot den norske sokkelen etter at de i januar sikret seg lisenser i Barentshavet i den 22. konsesjonsrunden.

Les også: Har ikke teknologi til å stanse oljeutslipp

Ny runde

For et par uker tilbake kunngjorde olje- og energiminister Ola Borten Moe at oljeselskapene nå kan nominere blokker i Barentshavet sørøst, Norskehavet og Nordsjøen.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere varslet at flere utenlandske selskaper kommer til å få lisenser i området for å gi mangfold og konkurranse.

Det passer Lukoil bra.

– Vi forbereder oss til denne runden, og gjør nå en geologisk studie på den sørøstlige delen av norsk side i Barentshavet. Vi drar inn kompetanse fra folk i Lukoil som har jobbet i Barentshavet og Timan-Pechora i mange år, sier direktør Leonid Surguchev i Lukoil Overseas North Shelf.

– Vi vil forstå potensialet i området. Etter hvert kan vi etablere samarbeid med andre og vi er åpne for å samarbeide med dem som er interessert i å samarbeide med oss, sier han.

Les også: Trenger 95 nye dypvannsrigger innen ti år

STORE: Lukoil hadde en av de største standene på ONS Norway i midten av august og er nå klare for å posisjonere seg på norsk sokkel. Roald Ramsdal
 

Nordisk samarbeid

Før de kommer så langt skal selskapet imidlertid prøve å treffe blink i de to lisensene selskapet allerede har fått i Barentshavet.

Lisens PL-708 er nær kysten av Finnmark og har Lundin som operatør (40 prosent). Lukoil, italienske Edison og North Energy har andeler på 20 prosent hver.

Les også: Vet størrelsen på Johan Sverdrup

Fornøyde

Den andre lisensen PL-719, ligger omtrent 10 mil nord for Skrugard og Havis og har britiske Centrica Resources som operatør. Lukoil har en andel på 30 prosent her, North Energy 20 prosent.

Det jobbes nå med å få på plass 3D-seismikk i de to områdene, mens letebrønner skal bores i løpet av fire eller fem år.

– Vi er veldig fornøyde med disse lisensene. Vi samarbeider godt med nordiske partnere som Lundin og North Energy og gleder oss til videre samarbeid, sier direktøren.

Les også: OD fraråder tunnelboring i Lofoten

Spennende områder

Surguchev sitter i en toppetasje i Karenslyst allé på Skøyen med imponerende utsikt til Oslofjorden. Kontoret her ble opprettet i fjor og huser 12 ansatte fra fem land, deriblant fra Russland og Norge. Ikke stort, men de store musklene på hovedkontoret i Moskva støtter satsingen i Norge.

– Når vi kommer til nye områder er det med ambisjoner om å ha betydelig aktivitet. Vi tenker langsiktig, så avtalen i Barentshavet var veldig viktig for å komme i gang.

– Men det er ikke bare Barentshavet som er interessant, hele det arktiske området er spennende. 25 prosent av de uoppdagede ressursene ligger i dette området, så derfor vil vi være her, sier direktøren.

Les også: Statoil selger oljefelt for nesten 16 milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.