OLJE OG GASS

Kraftig dom over Statoil

KRAFTIG REFS: Statoil får beskjed om å lære av Gullfaks-hendelsene og overføre lærdommen til resten av selskapets virksomhet.
KRAFTIG REFS: Statoil får beskjed om å lære av Gullfaks-hendelsene og overføre lærdommen til resten av selskapets virksomhet. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Jannicke Nilsen
19. nov. 2010 - 11:19

I dag la Ptil fram rapporten etter tilsynet på Gullfaks C i oktober.

Ptil mener det var tilfeldigheter som gjorde at man unngikk en undergrunnsutblåsning og/eller eksplosjon i mai i år.

Nær full utblåsning

- Potensialet var tilstede for full utblåsning. Heldigvis var det én barriære som fungerte, sier Ptil-direktør Magne Ognedal, ifølge Aftenbladet.

Inspeksjonen avdekket også sterkt kritikkverdige forhold ved store deler av planleggingen av brønn C-06A på Gullfaks C.

Lærte ikke

Videre lurer Ptil på hvorfor Statoil ikke lærte av gassutblåsingen på Snorre A, og innførte tiltak som kunne ha forhindret nesten-ulykken på Gullfaks C.

Ptil mener Statoil må sørge for å få gjennomført en uavhengig vurdering av hvorfor erfaringer fra Snorre A ikke ble brukt.

Bellona reagerer: Bellona anmelder Statoil

Alvorlige mangler

Ledelsen får ramsalt kritikk for at de ikke sørget for at arbeidet med brønn C-06A ble fulgt opp på en forsvarlig måte.

En av Ptils konklusjoner er at Statoils planlegging av bore- og kompletteringsoperasjonen for brønn C-06A ble gjennomført med alvorlige og gjennomgående mangler.

Statoil ignorerte Ptil: Statoil ignorerte Petroleumstilsynet

For enkelt og for dårlig

På Ptils pressekonferanse i Stavanger i dag, forklarte Jonny Gundersen i Ptils seksjon for brønn og boring at de har avdekket alvorlige mangler i planleggingen av brønnen.

- Planleggingen gjenspeilte ikke kompleksiteten i brønnen. Alle risikoelementer ble ikke identifisert, og Statoil utnyttet ikke erfaringene som finnes i selskapet fra lignende brønner, sier Gundersen, ifølge Aftenbladet.

Manglene er, ifølge rapporten, knyttet til "..sentrale forhold som styring av risiko og endringskontroll, erfaringsoverføring og bruk av kompetanse, kjennskap til- og etterlevelse av styrende dokumenter og dokumentering av beslutninger."

Offshore-arbeidere:

Mangelfull egenrapport

Ptil er også sterkt misfornøyd med Statoils egen gransking av nesten-ulykken.

Ptil er enige i konklusjonene i Statoils egen-rapport, men kritiserer at Statoil har unnlatt å ta med potensielt avgjørende forhold ved brønnarbeidet og hendelsen.

Tilsynet etterlyser blant annet ansvarlige lederes manglende kunnskap om etablerte arbeidsprosesser, og andre avgjørende forhold som kunne ha forhindret nesten-ulykken.

Les også: – Nærmere katastrofe enn Statoil hevder

Tiltak i hele selskapet

Tilsynet ber Statoil om å redegjøre for hvordan de jobbet for å sikre kvaliteten og robustheten i arbeidet med brønnen på Gullfaks C, og undersøke hvorfor viktige mangler ikke ble fulgt opp underveis.

Den eksterne vurderingen skal sammen med Statoils egen redegjørelsen skal sammen danne et grunnlag for å iverksette tiltak i hele Statoil, mener Ptil.

- Vi må forbedre oss

Øystein Michelsen, konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, påpeker at tilsynsrapporten i all hovedsak er sammenfallende med det som ble funnet i Statoils egen granskning.

Statoil varsler at de nedsetter en gruppe som skal gjennomføre tiltak etter hendelsen på Gullfaks i mai.

- Funnene i rapportene er alvorlige og viser at vi må forbedre oss innen ledelse, etterlevelse og risikovurderinger. Dette sammenfaller med prioriteringene i vårt HMS-arbeid, sier Michelsen i en pressemelding.



TU mener: LEDER: En gnist fra katastrofe

Varsler pålegg

Tilsynet varsler fire pålegg. Statoil har tre frister i løpet av 2011 for å følge opp påleggene.

Statoil må:

  • Gjennomgå og vurdere hvordan selskapet fulgte opp etablerte arbeidsprosesser for å sikre kvalitet og robusthet i arbeidet med brønnen på Gullfaks. Gjennomgangen skal inkludere en undersøkelse av hvorfor viktige mangler ikke ble fanget opp underveis i arbeidet. Denne undersøkelsen skal peke på nødvendige forbedringstiltak, og disse skal iverksettes.
  • gjennomføre en uavhengig vurdering av hvorfor iverksatte tiltak etter tidligere hendelser, blant annet gassutblåsningen på Snorre A i 2004 med lignende årsaksforhold, ikke har hatt ønsket effekt på Gullfaks. Basert på resultatet av vurderingen skal selskapet vurdere behov for og iverksette nye og tilpassede forbedringstiltak på Gullfaks.
  • å vurdere resultat av det arbeidet som gjøres under pkt 1 og 2 – og på bakgrunn av dette iverksette tiltak i resten av selskapet.
  • å utarbeide en forpliktende plan for hvordan dette arbeidet skal iverksettes og følges opp. Denne planen skal oversendes Ptil.

Frist for gjennomføring av punkt 1 settes til 1.1.2011, punkt 2 og punkt 3 til 1.7.2011 og punkt 4 til 10.12.2010.

Les også: Tvil om Statoils borekompetanse



Saken oppdateres



Mer om saken:

Statoil endrer rutinene

– Vi borer videre på Gullfaks

Får ikke bore på Gullfaks

Bellona-Hauge fikk viljen sin

Forsinket oppstart på Gullfaks C

Statoil mangler oversikt på Gullfaks

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.