INDUSTRI

Ser penger i grønt slim

Håkon Malkomsen, Leif HamnesHåkon Malkomsen, Leif Hamnes
30. juni 2008 - 06:55
Vis mer

Over hele verden kappes private selskaper om å utvikle den mest effektive måten å dyrke alger på i stor skala. Amerikanerne har kommet lengst på teknologisiden.

Det amerikanske selskapet Greenfuel Technologies mener å ha utviklet den hittil mest effektive alge-bioreaktoren for resirkulering av CO 2 i algedyrkingen.

Satser internasjonalt

I samarbeid med Massachusetts Institute of Technology (MIT) skal Greenfuel ha oppnådd 98 g tørrvekt alger per m 2 per dag.

Det tilsvarer 36 kg per m 2 i året. Dette er blant de høyeste produksjonstallene oppnådd i en bioreaktor hittil, men det er usikkert hvor reelle disse tallene er.

I fjor inngikk Greenfuel et tiårssamarbeid med det tyske private forskningsinstituttet IGV. IGV er en pionér innen mikroalgeforskning og produksjon, og har levert alger til over 80 kommersielle anlegg i verden.

Selskapet har også ekspandert til Israel, som i mange år har ligget langt framme på algeforskning. Det israelske algeselskapet Algatech har tidligere bare dyrket alger til bruk i kosmetikk- og helsekostprodukter.

Greenfuel ble i sin tid grunnlagt av den israelske bioingeniøren Isaac Berzin, som figurerer på årets Time-liste over verdens hundre mest innflytelsesrike personer.

Store visjoner

På Hawaii skal Shell og HR Biopetroleum lage biodiesel fra alger i åpne dammer med sjøvann. Algekulturene i anlegget stammer fra Hawaii. Shell planlegger å utvide pilotanlegget fra 25 mål (25 000 m 2) til 10 km 2 etter to år, og senere til 200 km 2.

Det nederlandske selskapet Algaelink, som blant annet står bak pilotanlegget som er brukt i Bellonas illustrasjoner, skal på sin side samarbeide med flyselskapet KLM om å framstille flydrivstoff av biodiesel fra alger.

Ved Berkeley-universitetet i California har en gruppe studenter startet Aurora BioFuels, et selskap som nylig samlet inn 100 millioner kroner til bygging av et åpent algeanlegg.

Aurora BioFuels hevder at de er i stand til å lage biodiesel over hundre ganger mer effektivt enn dagens produksjonsmetoder, til halvparten av prisen. I motsetning til de fleste andre algeselskaper, genmodifiserer Aurora algene i jakten på den beste algekulturen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.