KARRIERE

– Lite trolig at vi skal komme i havn innen fristen

Meklingen i industrien kan komme til å dra ut til lenger enn fristen ved midnatt.

Oslo 20140401. Riksmekler Nils Dalseide møtter pressen under meklingen tirsdag kveld. Meklingen foregår på Thon Hotell Opera utover kvelden. Meklingen foregår mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.
Oslo 20140401. Riksmekler Nils Dalseide møtter pressen under meklingen tirsdag kveld. Meklingen foregår på Thon Hotell Opera utover kvelden. Meklingen foregår mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Bilde: Terje Bendiksby / NTB scanpix
1. apr. 2014 - 19:45

Riksmekler Nils Dalseide fastholdt da han møtte pressen ved 21-tiden at det er høyst usannsynlig at industrimeklingen får et endelig utfall innen fristens utløp ved midnatt natt til onsdag. Men det har vært bevegelse på vesentlige punkter, og partene konsentrerte seg i hovedsak om noe få temaer – som de til gjengjeld har grunnleggende forskjellig syn på.

– Partene nærmer seg hverandre på enkeltpunkter, men jeg sier ikke dermed at det kort vei igjen til mål, sa Dalseide til NTB i den korte pausen tirsdag kveld.

De siste intense timene mot det som kan ende med at over 11.000 industriarbeidere går ut i streik, brukte riksmekleren ellers på å løpe fra rom til rom på Thon Hotell Opera i Oslo. Delegasjonene til Industri Energi og Fellesforbundet sitter i hver sine møterom, mens riksmekleren har sitt eget kontor.

Samtidig jobber mindre arbeidsgrupper fra delegasjonene med å finne veier rundt enkelttemaer. Såkalt engere utvalg - toppene i forhandlingsdelegasjonene – har jevnlig møter, både sammen og separat, med Dalseide.

Mer om årets lønnsoppgjør: Disse teknologibedriftene kan bli tatt ut i streik

Penger og prinsipper

– Partene har en genuin vilje til å finne løsninger på spørsmål de har svært ulike syn på. Jeg vil si at stemningen er så god som den kan være – gitt at man er uenige, sier Dalseide.

Det er ingen hemmelighet at årets hovedoppgjør blir regnet som spesielt vanskelig, fordi spørsmålet om tariffesting av pensjonsordningene i privat sektor ligger på bordet.

I tillegg er det arbeidstidsspørsmål, som kan volde betydelige problemer. Normalt regner man pengespørsmål som relativt enkle å komme til enighet om.

Dalseide, som verken kan si hva som drøftes i meklingen eller hvilke fremskritt og tilbakeslag han har opplevd så langt, framholder at det er lite som tyder på at man denne gangen skal klare å avslutte meklingen innenfor fristen. Det betyr at streikefaren er overhengende til langt på natt, og godt mulig til langt inn i morgendagen.

Til sammen over 11.000 ansatte i industrien, hovedsakelig i offshore og verftsindustri lang kysten, blir tatt ut i streik hvis det blir brudd i den tvungne meklingen.

Les også: Her er ni råd for selvangivelsen

Pensjon og turnus

Oppgjøret i industrien følges med stor interesse fordi det setter standarden for andre tariffoppgjør som kommer på rekke og rad utover våren. Derav betegnelsen frontfaget.

Utfordringen for partene, og riksmekler Dalseide, er at det ikke er lønn som er det største hinderet for enighet. Det vanskelige punktet er kravet om at også ansatte i privat sektor skal ha innflytelse på egne pensjonsordninger. LO ønsker at Fellesforbundet skal gå nettopp i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund. Arbeidsgiverne i NHO vil ikke at pensjon skal være en del av tariffavtalene.

Et annet vanskelig punkt er kravet om bedre turnusordning for dem som jobber i Nordsjøen.

Fellesforbundets leder Arve Bakke har ellers krevd at medlemmene beholder kjøpekraften, og et ekstra løft for lavtlønte eller medlemmer med svak lønnsutvikling. Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen har på sin side vært opptatt av at bedriftene ikke må få utgifter som svekker konkurransekraften. NHO ønsker en lønnsvekst på under 3 prosent.

Les også:

I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på  

Slik påvirker 2-4-turnusen arbeiderne

Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.