DROPPER RENSING: Vattenfall dropper CO2-rensing på Nordjyllandsverket, og BKK dropper gasskraft med rensing på Mongstad. Det er best at CO2-fangst og lagring lider en stille død, mener en dansk professor. (Bilde: Vattenfall)

– La CO2-rensingen dø

  • Kraft

Energiselskapene dropper milliardinvesteringer i CO2-fangst og lagring (CCS), og det er bare fint, mener energiprofessoren Henrik Lund ved Aalborg Univsersitet.

– CCS øker brenselforbruket, det skaper større press på forsyningssikkerheten og holder de riktige løsningene borte. Teknologien fungerer først på meget lang sikt, mens vi i dag kunne brukt penger på å isolere bygninger, bygge ut vindkraft, kraftvarme og biogass, sier Lund til danske Ingeniøren.

Flere dropper CO2-lagring

I går meldte svenske Vattenfall at de dropper CO2-rensingen på kullkraftverket Nordjyllandsværket i Danmark: Les saken her

Og norske BKK dropper gasskraftverk med rensing på Mongstad: Les saken her

– De mange milliardene som brukes på CCS kan gjøre langt mer gavn andre steder, sier Lund.

– Midlertidig løsning

Professoren mener det kun er en midlertidig løsning å fange og lagre CO2 fra røyken fra kraftverkene og deretter sende den ned i bakken. Det finnes langt mer energivennlige tiltak.

– Jo flere vindmøller vi har, desto større behov blir det for små, desentraliserte enheter, som kan reguleres lett og raskt. Den store oppgaven blir å produsere så lite kullkraft som mulig, sier Henrik Lund.

Dong Energy har også lovet satsing på CO2-fjerning, men går stillere i dørene nå. Selskapet skriver i en mail til ing.dk at man er «klar til å implementere CCS-løsninger den dagen det blir kommersielt attraktivt».

– Lykkelig begivenhet

Henrik Lund mener det er en lykkelig begivenhet hvis CO2-fangst og lagring lider en stille død alt på forsøksstadiet, hvis det betyr at pengene i stedet brukes på mer miljøvennlige løsninger.

– Det krever at regjeringen lager rammer til at for eksempel Dong og Vattenfall i større grad kan trekke på andre teknologier som vind, biogass og varmepumper. Man kan saktens trykke mer på gassen, sier Lund.

Nordens største elbilkonferanse
Få med deg «Nordic EV Summit 2017» tirsdag 7. februar.
Union Scene, Drammen, Norway.