INDUSTRI

– Frykt ikke dragen

DRAGENS MAKT: Kina har flest mobilbrukere, flest nettbrukere, lager flest biler og er best på lyntog. Victor Gao skryter av kinesisk fremgang og tror den vil fortsette.
DRAGENS MAKT: Kina har flest mobilbrukere, flest nettbrukere, lager flest biler og er best på lyntog. Victor Gao skryter av kinesisk fremgang og tror den vil fortsette. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
9. mai 2011 - 13:08

– Dragen er et mytisk dyr, sier kinesiske Victor Zhikai Gao under et foredrag i Ingeniørenes Hus i Oslo.

Foredraget har tittelen «Will the Dragon take the Lion’s share?», og dragen er selvsagt et symbol på Kina. Victor Gao har vært tolk for selveste Deng Xiaoping, som styrte Kina fra 1978 til 1992 og inn i en ny tid. Gao er tidligere visepresident for det kinesiske statsoljeselskapet CNOOC. Han leder Beijing Private Equity Association og er kommentator på kinesisk statsfjernsyn.

– Dragen vet alt og er til stede overalt, sier Gao.



Tolket for Xiaoping

Den sultne kinesiske dragen er hovedtema på dette seminaret om forretningsmuligheter i Østen arrangert av Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek).

– Jeg hadde privilegiet å sitte bak Deng Xiaoping på 80-tallet som tolk. Jeg deltok i mange internasjonale møter, sier Victor Gao og viser stolt frem bilder av sin tidligere sjef, som var den som førte Kina inn i en form for markedsøkonomi.

– Jeg forstod ikke alt han sa, og jeg var ikke alltid enig. Når han sa at Kinas økonomi kunne firedobles, trodde jeg det var altfor ambisiøst. Etter hvert forstod jeg at alt han spådde ble oppnådd. Jo eldre jeg blir, jo mer forstår jeg hva han gjorde for Kina, sier Gao.

GIEK-seminar om forretningsmuligheter i Østen 31 mars 2011 GIEK-seminar om forretningsmuligheter i Østen 31 mars 2011. Victor Zhikai Gao, kommentator i kinesisk fjernsyn, tidligere visepresident i oljeselskapet CNOOC, leder for Beijing Private Equity Association og tidligere tolk for Deng Ziaoping.
XIAOPINGS TOLK: Victor Gao viser frem bildet av seg selv som tolk for Kinas tidligere leder Deng Xiaoping. - Når han sa at Kinas økonomi kunne firedobles, trodde jeg det var altfor ambisiøst, sier Gao. Nå tror han Kina vil passere USA som verdens største økonomi om 15-20 år. Kjetil Malkenes Hovland

Passerer USA

Nå, noen tiår senere, spås det at Kina snart vil passere USA og bli verdens største økonomi. Giek har invitert Victor Gao for å fortelle det norske næringslivet hvordan de kan gi dragen det den vil ha. For Kinas vekst krever både energi, råvarer og teknologi.

– Kina er den ledende produsenten av 35 ulike varer, som jern, stål, sement og biler. Det hadde jeg ikke ventet ville skje i min levetid. Til og med svenske Volvo har nå kinesisk eier, sier Gao.

Kina hadde valutareserver på 168 millioner amerikanske dollar i 1978. Nå er valutareservene på 2850 milliarder dollar, og stadig økende.

– Kina er USAs største kreditor og vil overta som verdens største økonomi om 15-20 år, sier Gao.

Les også: – Satsing i Kina gir nye jobber i Norge

Fremst i det meste

Kineseren lister opp en rekke områder hvor landet hans nå er verdensledende:

  • Flest mobilbrukere i verden: 860 millioner
  • Flest internettbrukere: 457 millioner
  • Lager og kjøper flest biler: 18,26 millioner produsert i 2010
  • Best på lyntog: 8358 km høyfartsbaner i 2010, og 10 000 km planlagt. Toppfarten er på over 450 km/t
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– I Norge har dere mange fjorder. Jeg snakket med jernbaneministeriet i Kina. De sier at det ikke er noe problem. Vi kinesere kan bygge broer! Så ikke bli overrasket om et kinesisk firma kommer hit og forsøker å overtale dere til å bygge høyfartsbaner, ler Victor Gao.

Les også: Kina mangler kraft

Kinas verdensherredømme

I den verden Gao ser for seg kan Kinas valuta også overta den rollen som amerikanske dollar har i dag.

– Ikke bli overrasket hvis renminbi (yuan) blir verdens reservevaluta. Dette vil skje på dollarens bekostning, sier han.

Kina har en stolt historie som oppfinnere av kruttet, kompasset og trykkekunsten. De har et sterkt ønske om å gå fra å være «verdens fabrikk» til å bli «verdens innovatør», ifølge Gao som også har en juridisk doktorgrad ved amerikanske Yale Law School.

– «Made in China» blir til «Invented in China», sier han.

GIEK-seminar om forretningsmuligheter i Østen 31 mars 2011 GIEK-seminar om forretningsmuligheter i Østen 31 mars 2011. Victor Zhikai Gao, kommentator i kinesisk fjernsyn, tidligere visepresident i oljeselskapet CNOOC, leder for Beijing Private Equity Association og tidligere tolk for Deng Ziaoping.
OM ØSTEN: Kina-ekspert Victor Gao snakker med den britiske lingvisten Richard Lewis under et Giek-seminar. I bakgrunnen seniorrådgiver Henning Kristoffersen i Det Norske Veritas. Kjetil Malkenes Hovland

Satser tungt på innovasjon

– Kina utdanner mange ingeniører og forskere og passerer snart USA i antallet vitenskapelige publiseringer?

– Hvert år går mer enn 6 millioner elever ut av kinesiske colleger, hvorav over en million tar ingeniørutdanning. Så vi er heldige og har mange å ta av, sier Victor Gao til Teknisk Ukeblad. – Kina har store ressurser tilgjengelig til å bruke på utdanning, forskning og utvikling. Utdanningsministeren vår har som mål at denne sektoren skal utgjøre 4 prosent av BNP. Hvis Kina klatrer opp FoU-stigen vil det øke produktiviteten og gjøre oss mer energieffektive. Dette er bra både for Kina og for verden.

– Hvilke teknologier er viktigst for Kina nå?

– Innen grønn teknologi som vind og solenergi er Kina verdensledende. Kjernekraften er i en tenkefase etter ulykken i Japan, men jeg tror den vil hente seg opp igjen ganske snart, sier Gao.

Les også: Kina kaprer Telenor-topp

Store muligheter

Men Kina er fortsatt en ettpartistat som trues av korrupsjon og interne uroligheter. Landet må importere stadig mer energi og råvarer for å kunne fortsette å vokse og dempe folkets misnøye.

Kinas viktigste mål er å skaffe tilgang på mer energi, sikre seg tilgang til råvarer som tre, papir og metaller, utvikle jordbruket og utvikle nye høyteknologiske løsninger, ifølge Victor Gao. Dette gir inntektsmuligheter for land og selskaper som kan levere det Kina trenger, som Norge.

Men bør vi være redde for kineserne og frykte at vi ender opp med et allmektig Kina? Ønsker dragen å ta over hele verden?

Les også: Kina opphever Veritas-boikott

– Frykt ikke dragen

– La meg avsløre Kinas mål: Vi ønsker å utgjøre 20 prosent av den globale økonomien, mot 9,27 prosent i dag. Vi ønsker å ha 20 prosent av verdens intellektuelle rettigheter og 20 prosent av Fortune 500-selskapene. Vi utgjør tross alt 20 prosent av verdens befolkning, sier Gao.

Han mener verden ikke har noe å frykte fra Kinas og Asias voldsomme vekst.

– Vi vil ikke ha det verken bedre eller verre enn dere. Vi vil ha det samme!

Les mer:

Kina holder tilbake skifergass

Kina trekker seg fra Nor-Shipping

Nordens inngangsport til Kina: Laget industripark – ble æresborger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.