KRAFT

Energi lagret i ballonger under vann er «billigere enn batterier»

Og krever lite vedlikehold.

Kanadiske Hydrostor bruker ballonger fylt av luft under vann som batteri for å lagre energi.
Kanadiske Hydrostor bruker ballonger fylt av luft under vann som batteri for å lagre energi. Bilde: Hydrostor
Marius ValleMarius ValleJournalist
27. nov. 2015 - 18:12

Kanadiske Hydrostor har utviklet et energilagringssystem som består av ballonger under vann.

Fordelen skal være at det koster halvparten så mye som et energilager basert på batterier, og at det varer dobbelt så lenge. I tillegg er det et nullutslippanlegg, skriver Canadian Manufacturing.

Testanlegget er åpnet ved Ontariosjøen, i nærheten av Ontario. Prinsippet er at ballonger under vann fylles med luft når det produseres et overskudd av kraft, eller når kraft er billig. Anlegget kan også kobles direkte på vindmøller og solceller.

Vannet presser luften tilbake til en turbin

Når denne kraften skal tas i bruk, sendes luften tilbake til turbiner på land, som så produserer elektrisitet. Ballongene er festet på bunnen, 55 meter under overflaten, og luften komprimeres til samme trykk som vannmassene rundt når den sendes til ballongene.

Det hele er koblet til et landanlegg via et tre kilometer langt gassrør. I tillegg har de tatt i bruk varmeutvekslere for å lagre varmen som produseres når luften komprimeres.

Tanken med å ha ballongene under vann, er at vanntrykket vil sørge for å dytte den komprimerte luften tilbake til landanlegget. I denne prosessen tilføres også den lagrede varmen i et ekspansjonskammer før luften sendes til en turbin som lager strøm.

Kan lagre energi over lange perioder

Testanlegget har en kapasitet på 660 kilowattimer, men kan enkelt skaleres opp ved å installere flere ballonger. Virkningsgraden hevdes å være mellom 60 og 80 prosent.

Hydrostor-sjef Curtis VanWalleghem sier til the Globe and Mail at løsningen koster omtrent halvparten så mye som et tilsvarende energilager som bruker litiumionebatterier, og at energien kan lagres over mye lengre tidsperioder.

Toronto Hydro, som eier elektrisitetsdistribusjonsnettet i området, skal bruke undervannsbatteriet til å lagre energi til bruk i perioder med høyere strømforbruk. Løsningen er et alternativ til å pumpe vann til vannreservoarer i vannkraftanlegg.

Krever lite vedlikehold

Lav pris sammenlignet med batterilagring, og at anlegget er så godt som vedlikeholdsfritt, skal gjøre det til et levedyktig alternativ. Ballongene er laget av samme materiale som ballonger som brukes til å heve skipsvrak.

Det er også mulig å lagre komprimert luft i tanker i stedet for ballonger. I et slikt oppsett vil tankene fylles med vann, som fortrenges når komprimert luft pumpes inn.

Det kan installeres nesten hvor som helst, og fungerer også i havet, og et kommersielt anlegg er allerde under planlegging i Aruba. Selskapet bak mener løsningen vil egne seg spesielt god i vind- og solkraftanlegg langs kysten.

Testingen i Ontariosjøen vil avgjøre om teknologien fungerer, og om den er økonomisk levedyktig.

Andre løsninger er foreslått

Tanken med å lagre energi på havbunnen er i seg selv ikke ny. Hydrostors løsning er i prinsippet ganske lik en løsning med havbunnsbatterier hvor vanntrykket utenfor driver vannturbiner.

Da er imidlertid tanken at overskuddsenergi lagres ved å pumpe tanker på havbunnen fulle med vann, og at elektrisitet genereres av at man åpner en ventil på havbunnen, og driver turbinen med vannet som presses inn her.

Batterilagring er et høyaktuelt tema nå som energiforsyningen i Europa i større grad skal fases over til fornybare kilder. Derfor utvikles det en rekke forskjellige løsninger, blant annet for elektrokjemisk lagrig i batteribanker.

Nylig annonserte Daimler at Daimler åpner verdens største energilager av brukte elbilbatterier .

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.