T2

Derfor er kaffetrakteren hvit

Kjetil Malkenes Hovland
17. feb. 2011 - 16:28

Har du sett et hvitt belegg i dusjen, i kaffetrakteren, på bestikket eller i oppvaskmaskinen?

Kalkbelegget kan skyldes at en rekke norske vannverk har begynt å tilsette kalk og karbondioksid til drikkevannet.

Tiltaket forlenger levetiden til ledningsnettet betydelig, ifølge SINTEF.



– Beskytter rørene

– Det har en gunstig effekt både på levetiden og ikke minst på innholdet av tungmetaller i drikkevannet. På Skullerud ble kobberinnholdet i kranvannet redusert med 90 prosent, sier Lars Hem i SINTEF.

Han har vært rådgiver for det nye Oset vannbehandlingsanlegg i Oslo, som gir vann til 90 prosent av byens befolkning. Her er pH-verdien i drikkevannet økt fra 6,5 til 8. Dette beskytter kobberrør. Kalk og karbondioksiddanner i tillegg kalsiumkarbonat som beskytter jernrør mot korrosjon.

– Med det innholdet av kalsium og karbonat som er i vannet nå vil det felles ut noe kalsiumkarbonat. Det vil da legge seg et belegg inni jernrør slik at korrosjonen blir mindre. Så har man en del rør med sementmørtel inni, denne vil også bli beskyttet. Det sure vannet vi hadde tidligere tæret på kobberrørene. Høyere pH motvirker dette, sier Hem.

Les også: Ledningsnett i forfall

– Ryker fortere

– Kan kalkbelegg skade husholdningstustyr?

– Det som er rapportert fra rørleggere er at varmekolber får redusert levetid i vannbårne varmtvannystemer i større bygninger. Disse ryker fortere enn de gjorde før, sier Hem.

Forbrukere flest vil oppleve noe mer kalk i kaffetraktere, vannkokere og oppvaskmaskiner. Det kan også oppstå avleiringer i dusj og badekar. Rengjøringsindustrien ser nå økende behov for å takle dette, særlig i storkjøkken.



– Større og større problemer

– Det blir større og større problemer med ansamling av kalk i husholdningsutstyr. Vi har derfor utviklet et nytt middel som er dobbelt så effektivt som vårt gamle kalkfjerningsmiddel, sier Morten Løge i Lilleborg Profesjonell til Teknisk Ukeblad.

– Hvilke problemer da?

– Forbrukere vil oppleve hvite flekker på bestikk eller belegg på dusjveggene. Det skyldes kalk i vannet. Problemet for våre profesjonelle kunder er at belegget legger seg inne i oppvaskmaskinen, gjerne på varmeelementene slik at maskinen ikke får opp temperaturen tilstrekkelig.



– Teen smakte rart

Kalsium i drikkevannet gjør også at såpe og sjampo skummer mindre. Den kan også få teen din til å smake litt annerledes.

– Jeg har faktisk fått flere telefoner fra folk som mente at teen deres smakte rart, sier Hem.

– Jeg gikk inn på nettet og leste om det. Man skal visst la teen trekke litt kortere, så smaker den like godt.

Det er ikke påvist at kalk skader helsen. Tvert imot kan det føre til mindre problemer med hjerte- og karsykdommer.



Kalktilsetningen gjør at shampoo og såpe skummer mindre, og noen synes også teen smaker rart. Men konsentrasjonen skal ned.
Kalktilsetningen gjør at shampoo og såpe skummer mindre, og noen synes også teen smaker rart. Men konsentrasjonen skal ned.

Lever lengre

En rekke norske vannverk tilsetter nå kalk og karbondioksid i drikkevannet for å beskytte rørene sine.

Nivået i Oslo ligger nå på 25 milligram kalsium per liter vann, som fortsatt regnes som bløtt. pH-en vil fortsatt ligge på 8, men kalsiuminnholdet skal noe ned.

– Man har per i dag 25 mg kalsium per liter. Dette vil bli redusert i løpet av året som kommer. Hvis man velger samme kvalitet som på Skullerud, havner man på rundt 17 mg kalsium per liter. Innholdet av kalsiumkarbonat vil da reduseres til det halve, sier Hem.

Les også: Gjør vannverket til kraftverk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.