IT

IBM ønsker norsk datasenter

Selskapet LocalHost i Måløy har i dag inngått en intensjonsavtale om datasenter for IBM i gamle Lefdal Gruver. Det kan gi mange arbeidsplasser. Håpet er at lagring av data kan bli et nytt norsk industrieventyr.
Selskapet LocalHost i Måløy har i dag inngått en intensjonsavtale om datasenter for IBM i gamle Lefdal Gruver. Det kan gi mange arbeidsplasser. Håpet er at lagring av data kan bli et nytt norsk industrieventyr. Bilde: Lefdalgruver.no
Kjetil Malkenes Hovland
23. juni 2011 - 11:18
Vis mer

Med kjøling fra havet og norsk fornybar elektrisitet skal de dype gruvene i Måløy bygges om til et grønt datasenter.

Teknisk Ukeblad har flere ganger omtalt planene om ett av verdens største Toppsjefer inn i grønt datasenter i de dype gruvene i regionen Nordfjord i Sogn og Fjordane.

I dag undertegnet datagiganten IBM en intensjonsavtale med Lefdal Gruve om nettopp et slikt datasenter, 160 meter under havnivå.

120.000 kvadratmeter

Ifølge en pressemelding fra Lefdal Gruve skal IBM være en viktig støttespiller i planleggingen av datasenteret, som kan bli på opptil 120.000 kvadratmeter.

– Utvikling av fremtidens teknologi for cloud computing og miljøvennlig datasentre er et viktig satsingsområde for IBM, sier direktør for integrerte teknologitjenester Leonard Øvregård hos IBM Norge i pressemeldingen.



Kan bli ledende

– Vi er overbevist om at Lefdal Gruve-prosjektet kan bli et ledende grønt datasenter både med hensyn til driftsøkonomi, størrelse og energieffektivitet.

– Vi er svært tilfreds med å ha fått et av verdens største teknologiselskaper inn som partner i å utvikle Lefdal Gruve til et verdensledende datasenter, og Norge som en fremtidig supermakt innenfor grønne datasentre, sier Egil Skibenes i LocalHost AS, som er initiativtaker til prosjektet og eier 95 prosent av selskapet Lefdal Gruve Drift.



Liten terrorfare

Det er liten fare for terror i Nordfjord. Det er også langt mellom naturkatastrofer som jordskjelv og tsunamier, og det er tilgang på kortreist kraft fra norske fosser.

– Gruven tilbyr en ekstrem sikkerhet. Den er veldig dyp og gir naturlig sikring mot for eksempel elektromagnetiske pulser, sier administrerende direktør Sindre Kvalheim i LocalHost til NRK Sogn og Fjordane.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tror på 250 arbeidsplasser

– Vi trenger en kunde som har behov for minst 5000 kvadratmeter. Da kan vi starte arbeidet med å bygge opp anlegget. Vi skal nå jobbe sammen med IBM internasjonalt for å skaffe oss ankerkunder, sier Kvalheim, som håper dette kan gi selskapet opptil 250 arbeidsplasser i løpet av fem år.



Staten gratulerer

– Jeg gratulerer IBM og Lefdal Gruve med intensjonsavtalen. Behovet for datalagringskapasitet øker raskt, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en pressemelding.

– Dette er bærekraftig verdiskaping av typen vi vil ha mer av.



Viktig brikke

IKT Norge mener at BMs satsing viser at det internasjonale it-miljøet ser potensialet ved datasentre i Norge.

- Storskala, miljøvennlig datalagring er en enormt kapitalkrevende industri, og alle brikker må være på plass før de store beløpene satses. Dette er en slik brikke, sier direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.