OLJE OG GASS

I desember var Goliat-planene «urealistiske». Nå er oppstarten rett rundt hjørnet

– Eni har gjort mye siden 11. desember, ifølge Ptil.

Goliat-flyteren har hatt vanskeligheter med å komme seg i produksjon. Men nå kan en av de viktigste milepælene komme på plass: Samtykke fra Petroleumstilsynet.
Goliat-flyteren har hatt vanskeligheter med å komme seg i produksjon. Men nå kan en av de viktigste milepælene komme på plass: Samtykke fra Petroleumstilsynet. Bilde: Eirik Helland Urke
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. jan. 2016 - 15:17

En lang og krevende prosess nærmer seg slutten for Petroleumstilsynet (Ptil): Nå er Goliat-samtykket rett rundt hjørnet, noe som kan bety at oljen fra det første oljefeltet i Barentshavet nærmer seg med stormskritt.

– Vi er nå helt i sluttfasen av behandlingen av Enis søknad om samtykke til bruk av Goliat, bekrefter pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Eileen Brundtland for Teknisk Ukeblad.

Hun vil ikke forskuttere noe om når Goliat endelig kommer i drift, men signalet er at det nærmer seg.

Eni Norge som er operatør for Goliat-utbyggingen sier også at de forventer et samtykke fra Ptil snart. Hvor lang tid det tar fra samtykket er Eni i hende, til Goliat får olje på dekk er foreløpig ikke avklart.

Fortsatt gjenstår det arbeid på plattformen, ifølge pressetalsmann i Eni Norge, Andreas Wulff.

– Urealistiske planer

Men samtidig som samtykkesøknaden nærmer seg ferdigbehandlet, fortsetter de tekniske problemene på det milliardsprukne Goliat-prosjektet å komme frem i lyset.

I et møtereferat Teknisk Ukeblad har fått innsyn i, kommer det blant annet frem at Ptil så sent som i forrige måned mente at Eni opererte med urealistiske planer for ferdigstillelse og oppstart av den flytende produksjonsenheten (FPSO).

Spesielt er det problemene med det elektriske anlegget om bord som gjør at Goliat har hatt problemer med å få godkjent samtykkesøknaden sin. I forbindelse med problemene, hadde oljeselskapet og Petroleumstilsynet et møte i desember 2015.

– Basert på mottatt informasjon knyttet til ferdigstillelsesgraden av FPSO-en, har Ptil per nå ikke den nødvendige tilliten som danner grunnlaget for å gi samtykke til idriftsettelse, heter det i møtereferatet, ført i pennen av Eni Norge.

– En lang og krevende prosess

Ptil understreker at møtet ble holdt for over en måned siden, og at ting har endret seg siden da.

– Når det gjelder møtereferatet fra 11. desember, er det viktig å understreke at dette ikke gir et oppdatert bilde av situasjonen slik den er i dag. Eni har gjort mye arbeid siden 11. desember, sier Brundtland.

– Det er også på sin plass å påpeke at dette møtet var et oppfølgingsmøte etter en tilsynsaktivitet vi gjennomførte allerede i september, sier hun.

Ptil sier for øvrig at det har vært en lang vei frem til den avsluttende fasen man nå er inne i.

– Oppfølgingen av Goliat har vært en lang og krevende prosess, men vi er altså nå helt i sluttfasen av samtykkebehandlingen. Vi kan imidlertid ikke forskuttere tidspunkt for oppstart på Goliat.

Opprettet eget «task force»

Goliat-prosjektet har til nå blitt utsatt en rekke ganger, prislappen har økt med 16 milliarder kroner, og tre personer har mistet livet i forbindelse med byggingen.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet var det et mål å oppnå platåproduksjon (full produksjon) før nyttår. Det lot seg ikke gjøre. Feltet har fortsatt ikke kommet i drift, over to år etter opprinnelig oppstartstidspunkt.

Selskapet opprettet for en tid siden et eget «task force» for de elektriske problemene.

Videre i møtereferatet står det at Ptil i møtet refererte til info gitt ved tidligere anledninger. I tillegg skal det ha blitt pekt på at Eni har drevet med ulik kommunikasjon eksternt versus internt knyttet til ferdigstilling av FPSO-en.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å finne ut konkret hvilke forskjeller det skal ha vært i intern og ekstern kommunikasjon, uten at verken Petroleumstilsynet eller Eni har ønsket å kommentere dette nærmere.

– Samarbeidsproblemer

I møtet, som fant sted på Ullandhaug i Stavanger, skal også et annet tema ha blitt tatt opp: «Mangelfullt samarbeid mellom prosjektet og drift».

I klar tale skal dette dreie seg om to av de forskjellige organisasjonene internt i Eni: Driftsorganisasjonen, som i praksis er Eni Norge som skal ha ansvaret for driftsfasen av Goliat, samt prosjektorganisasjonen som er den avdelingen av Eni som hadde ansvaret for å overlevere Goliat til driftsorganisasjonen.

Flere kilder Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med, forteller at det er store samarbeidsproblemer mellom disse to interne organisasjonene. Problemene knytter seg blant annet til hvem som skal ha ansvaret for alle de tekniske problemene med plattformen.

– Det er som om de to avdelingene ikke hører sammen i samme selskap, men at det er to konkurrenter som sitter rundt møtebordene, har en av kildene fortalt Teknisk Ukeblad.

I møtereferatet fra møtet mellom Ptil og Eni går det frem at Ptil «mottar fremdeles divergerende informasjon om mangelfullt samarbeid mellom prosjektet og drift samt urealistiske planer for ferdigstillelse».

– Siden møtereferatet ikke gir et oppdatert bilde av situasjonen, ønsker vi ikke å kommentere referatet videre, sier Brundtland i Petroleumstilsynet.

Eni og pressetalsmann Andreas Wulff sier at de ikke kommenterer denne typen intern informasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.