KRAFT

Hva Lista forteller oss

NÅR IKKE MÅLET: ¿ Målet fra 1999 på 3 TWh vindkraftproduksjon i 2010 tilsvarer omtrent 1,2 GW installert effekt. Det er lite ambisiøst, sier Torgeir Lien i Fred. Olsen Renewables på Nerec-messen. Han mener Lista-prosjektet som ikke er realisert etter ti år sier mye om norsk vindpolitikk.
NÅR IKKE MÅLET: ¿ Målet fra 1999 på 3 TWh vindkraftproduksjon i 2010 tilsvarer omtrent 1,2 GW installert effekt. Det er lite ambisiøst, sier Torgeir Lien i Fred. Olsen Renewables på Nerec-messen. Han mener Lista-prosjektet som ikke er realisert etter ti år sier mye om norsk vindpolitikk. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
8. okt. 2009 - 12:06

– Historien om Lista forteller mye om hvorfor det ikke har blitt mer ut av norsk vindkraft, sier Torgeir Lien, direktør i Fred. Olsen Renewables.

Oppgjør

På fornybarkonferansen Nerec på Lillestrøm tok han et oppgjør med norske politikeres manglende satsing på vindkraften.

– Målet om 3 TWh vindkraft i løpet av 2010 vil ikke nås, sier Lien, som viste fram Lista-prosjektet som etter ti års hardt arbeid fortsatt ikke er i produksjon.

– Dette er "Lista-mannen" Tor Helge Kjellby, sier Lien og viser fram et bilde av mannen som startet Lista-prosjektet, som skal være på 102 MW.

– Kjellby fikk bygget Fjeldskår vindpark på 3,75 MW og begynte så på Lista vindpark. Alt i 1999 satte regjeringen fram målet om 3 TWh vindkraft i 2010, forteller Lien.

Utilstrekkelig støtte

Mange firmaer begynte da å satse penger på bransjen. I år 2001 tok Fred. Olsen Renewables over Lista-prosjektet.

– Da var det 4 øre per kilowattime i støtte, helt utilstrekkelig, sier Lien.

Under olje- og energiminister Einar Steensnæs skulle regjeringen skaffe grønne sertifikater sammen med Sverige innen 2004. Det skjedde ikke.

I Skottland

Selskapet søkte NVE om konsesjon for Lista i 2005, men svaret drøyde. Samtidig satte selskapet opp vindparker i Skottland, som hadde mye bedre ordninger.

Det hjalp ikke at den norske støtten økte til 8 øre per kilowattime. Verken Thorild Widwey, Åslaug Haga eller Terje Riis-Johansen har klart å utløse noe ras av vindkraft. Enova tok etter hvert over ansvaret for vindstøtten.

– Alt som var bygget opp fram til det var utløst av nederlandske grønne sertifikater. Den norske regjeringen prøver å ta æren, men den tilhører nederlenderne, sier Torgeir Lien.

Konsesjon

I 2009 fikk Lista endelig konsesjon for Lista, etter flere års klagebehandling i departementet og etter ti års arbeid med prosjektet.

– Vi søkte da Enova om penger, men fikk ikke. Samtidig er Norge langt unna målet på 3 TWh vindkraft. Men vi får en ny runde i november, hvis den ikke blir utsatt i flere måneder slik det går rykter om nå, sier Lien.

Han mener han vet nok til å spå hva som skjer i 2010.

– 3 TWh nås ikke. Fred. Olsen Renewables setter opp Crystal Rig 2 i Skottland, og har totalt 350 MW i Skottland nå. Vi startet i begge land samtidig, sier Lien.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Minst

Skottland har over 3000 MW vindkraft, mens Norge har 428, minst av alle i Vest-Europa bortsett fra Sveits og Luxembourg,

– Målet fra 1999 på 3 TWh vindkraftproduksjon tilsvarer omtrent 1,2 GW installert effekt. Det er lite ambisiøst, sier Lien.

Nå ønsker han kraftig satsing, og etterlyser svar på hva Stoltenberg 3-regjeringens nye plattform betyr i praksis for vindkraftbransjen.

– Jeg vil utfordre miljøvernminister Erik Solheim til å svare på hva den nye regjeringen nå vil gjøre med dette, sier Lien.

Solheim skal også tale på Nerec i formiddag. Teknisk Ukeblad kommer tilbake med mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.