OLJE OG GASS

Høyere oljepris redder Statoil

REDUSERT PRODUKSJON: Statoil reduserer produkjonen fra Kvitebjørn og Gullfaks Sør for å redde reservoaret, slik at det er mulig å øke utvinningsgraden. Produksjonsmålet for året er redusert fra 1,975 millioner fat per dag, til 1,9 millioner fat.
REDUSERT PRODUKSJON: Statoil reduserer produkjonen fra Kvitebjørn og Gullfaks Sør for å redde reservoaret, slik at det er mulig å øke utvinningsgraden. Produksjonsmålet for året er redusert fra 1,975 millioner fat per dag, til 1,9 millioner fat. Bilde: Statoil
Anders J. Steensen
3. nov. 2010 - 08:51
Vis mer

Kvartalsresultatet ble påvirket av at oljeprisen økte med 14 prosent, mens gassprisen økte med åtte prosent sammenlignet med tredje kvartal i kriseåret 2009.

Ned

En kraftig nedgang i egenproduksjonen på hele 17 prosent motvirket et bedret resultat. Dette var i tråd med ledelsens forventninger.

Produksjonsnedgangen skyldtes i hovedsak omfattende vedlikeholdsaktiviteter som påvirket både olje- og gassproduksjonen. Men også at Statoil ikke klarer å holde produksjonsvolumene oppe på grunn av for lav boreaktivitet.

Bedre

Resultatet i tredje kvartal 2010 var på 13,8 milliarder kroner, sammenlignet med 6,6 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Resultatet avspeiler høyere priser både for olje og gass, høyere netto finansinntekter, lavere skatteprosent og redusert tap på nedskrivninger, delvis motvirket av lavere salgsvolumer og reduserte gevinster på derivater.

– Omfattende planlagte vedlikeholdsaktiviteter gjennom hele tredje kvartal har påvirket både olje- og gassproduksjonen vår betydelig. Våre resultater og vår kontantstrøm er fortsatt solide, noe som bekrefter at vi har finansiell fleksibilitet til å underbygge fortsatt utvikling av porteføljen vår. I en periode med høye vedlikeholds- og modifikasjonsaktiviteter både til havs og ved våre gassprosesseringsanlegg, er vi glade for å kunne vise til en positiv utvikling for HMS-resultatene også i dette kvartalet, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

Nedjustert

– Vi besluttet nylig å midlertidig redusere produksjonen på to av våre felt i Nordsjøen (Gullfaks Sør og Kvitebjørn) for å sikre tilstrekkelig reservoartrykk for sikker boring av ytterligere brønner. Reduksjonen vil bidra til økte volumer og høyere verdiskapning fra disse feltene i fremtiden. Basert på denne beslutningen, i tillegg til at det er kortsiktige kapasitetsbegrensninger på Kollsnes, er vår produksjonsguiding for året nedjustert til 1,900 millioner foe per dag fra det tidligere forventede nivået på 1,925-1,975 millioner foe per dag, skriver Statoil i meldingen.

De bemerker at porteføljen med nye feltutbygginger går som planlagt mot 2012, men med begrenset forventet produksjonsvekst i 2011.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.