KARRIERE

– Han endret statsetaten til å bli en internasjonal spiller i elitedivisjon

Fikk Teknisk Ukeblads hederspris.

OSLO 20020214.Konsernsjef Tormod Hermansen kunne torsdag legge frem det beste resultat  noensinne.  Telenor fikk et resultat før skatt på 10,3 milliarder i 2001. Det er 8,3 milliarder kroner høyere enn året før og det beste i konsernets historie. Foto: Knut Falch / SCANPIX
OSLO 20020214.Konsernsjef Tormod Hermansen kunne torsdag legge frem det beste resultat noensinne. Telenor fikk et resultat før skatt på 10,3 milliarder i 2001. Det er 8,3 milliarder kroner høyere enn året før og det beste i konsernets historie. Foto: Knut Falch / SCANPIX Bilde: Falch, Knut
15. okt. 2015 - 13:56

Tidligere konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen, er tildelt Teknisk Ukeblads Hederspris.

Prisen ble delt ut på Norwegian Tech Awards på Oslo Kongressenter, Teknisk Ukeblads nye konferanse, som arrangeres i samarbeid med Nito, Tekna og Polyteknisk forening.

Hermansen får hedersprisen for sin innsats med å forvandle tidligere Televerket om til å bli et aksjeselskap og en aktør av internasjonalt format.

Meget lønnsomt

Det er på tide at arbeidet som er gjort av Hermansen blir hedret. På kraftfullt vis endret han en statlig etat til å bli en internasjonal spiller i elitedivisjonen. Dette ville ikke skjedd uten personlig kompetanse, erfaring og en enestående vilje og drivkraft. Resultatet ble meget lønnsomt for fellesskapet, sa Nitos generalsekretør Steinar Sørlie, før han delte ut hedersprisen.

Sørlie la vekt på at det er utviklet spennende og framtidsrettet kompetanse innen flere teknologi- og innovasjonsområder i kjølvannet av Telenors utvikling.

I dag har selskapet Hermansen bidro til å bygge opp godt over 30.000 ansatte i en rekke land, og mer en 100 milliarder i omsetning.

Dette har beriket Teknologi-Norge og bidratt til å skape både norske og internasjonale arbeidsplasser og nysatsinger, sa Sørlie.

Han er Årets teknologileder: Dette blir solguruens siste bedrift

Nitos generalsekretær Steinar Sørlie delte ut hedersprisen, som ble tatt i mot av Tormod Hermansens datter, Mari Hermansen.
Nitos generalsekretær Steinar Sørlie delte ut hedersprisen, som ble tatt i mot av Tormod Hermansens datter, Mari Hermansen.

Framsynt optimist

Hermansen ble i fjor høst rammet av hjerneslag, og er ennå ikke fullt restituert. Derfor var Hermansens datter og HR-direktør i Avinor, Mari Hermansen, tilstede for å motta hedersprisen i sin fars fravær.

Ifølge datteren har Hermansen aldri tenkt på seg selv som en person med stor teknisk kompetanse.

Min far ble oppriktig forbauset, men også overveldet, glad og stolt over å motta denne prisen. Han skulle veldig gjerne vært her selv for å ta i mot den. Når han likevel har fått prisen tror jeg det handler mye mer om hans entusiasme og optimisme, fremsynthet og risikovillighet, men også om hans lederegenskaper. Han rekrutterte de beste medarbeiderne, og ga rom for prøving og feiling, sa Mari Hermansen.

Les også: På ti måneder har de ansatt 160 nye ingeniører

Lang fartstid

Hermansen ledet arbeidet med å omstille og totalt fornye det som opprinnelig var et direktorat om til statsforetak, og etterhvert over til å bli et allmennaksjeselskap. Det var også under Hermansens ledelse at Telenors internasjonale eventyr startet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Omstillingen av Televerket startet for alvor i 1992. To år senere skiftet virksomheten navn til Telenor, og ble et statlig akseselskap.

Hermansen var administrerende direktør i Televerket fra 1991 til 1995, og videre i nye Telenor fram til 2002, da Jon Fredrik Baksaas tok over.

I våres ble Sigve Brekke utnevnt til ny konsernsjef i Telenor etter Baksaas.

Les også: Slik blir du testet før du får jobb i Norges største selskaper

Overveldet: Tormod Hermansen ble oppriktig forbauset, men også overveldet og stolt over å motta hedersprisen, sa Tormod Hermansens datter, Mari Hermansen.
Overveldet: Tormod Hermansen ble oppriktig forbauset, men også overveldet og stolt over å motta hedersprisen, sa Tormod Hermansens datter, Mari Hermansen.

Bygge stein på stein

Teknisk Ukeblad har stilt Tormod Hermansen en rekke spørsmål i anledning prisen. Hermansen har svart på spørsmålene gjennom datteren. Dette er første gang han uttaler seg til media etter hjerneslaget.

Hva betyr denne prisen for deg?

Jeg tar ikke denne prisen helt personlig, men oppfatter den som et håndslag til et arbeidslag som forandret Telenor til en betydelig aktør på verdensmarkedet.

Hva er din viktigste lærdom i løpet av yrkeskarrieren?

Det er vanskelig å fremheve noe spesielt, men årene for FN i Geneve, Universitetet i Bergen, departementene og selvsagt Telenor lærte meg mye. For meg har det vært viktig å arbeide fram visjoner, mål, være fremsynt og ha etiske retningslinjer for alt arbeid, både internt og eksternt. For å få til forandring må man legge stein på stein, og gi medarbeidere rom til å feile. Og jeg har alltid ment det er viktig å ha medarbeidere med ulik personlighet og bakgrunn.

Hva er ditt viktigste råd til selskaper som gjennomgår omstillinger?

Det er alltid vanskelig med store forandringer, spesielt dersom det ikke gjøres frivillig. Man skal ikke glemme at det både er vondt og vanskelig om bedriften må gå til oppsigelser. Da må man være åpen om situasjonen, samarbeide med alle parter, og velge de rette personene til å dytte forandringene i riktig retning. Og så må lederen ta de vanskeligste konfrontasjonene.

Hvilken retning bør Norge satse i denne krevende tiden?

Moderne teknologi er viktig og kommer til å bli enda viktigere. Begrep som kreativitet, fleksibilitet og selvstendighet både på det personlige plan og for bedrifter og institusjoner, er sentralt. Men jeg er nok ikke den rette til å svare på akkurat dette, sier Hermansen gjennom datteren.

Temaet for konferansen Norwegian Tech Awards var hvordan vi bør løse framtidens utfordringer. I formiddag ble Alf Bjørseth tildelt prisen for Årets teknologileder. Senere i dag deles teknologiprisen Norwegian Tech Award 2015 ut.

Les også: TU-lesernes dom: Dette selskapet fortjener Norwegian Tech Award

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.