ENERGI

Finnmarkingene sier nei til elektrifisering av Melkøya

To av tre finnmarkinger er motstandere av elektrifisering av Melkøya utenfor Hammerfest med strøm fra land.

Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest skal elektrifiseres. Nå står striden om hvordan det skal skje.
Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest skal elektrifiseres. Nå står striden om hvordan det skal skje. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
17. apr. 2023 - 07:51

66 prosent av Finnmarkingene ønsker ikke elektrifisering av Melkøya. Det kommer frem i en undersøkelse Infact har gjort for Altaposten og NRK.

I undersøkelsen kommer det frem at kun 15,7 prosent svarte at de ønsket elektrifisering av anlegget for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet.

Store kutt i CO2-utslippet

Hammerfest LNG er i dag et av landets aller største utslippspunkt og i et år med vanlig produksjon slipper de ut nærmere 1 million tonn CO2. En elektrifisering vil kunne kutte 850.000 tonn CO2 i året. 

Equinor har søkt regjeringen om å få elektrifisere gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Det betyr at gasskraftverket på anlegget blir lagt ned, og at man heller driver det med kraft fra det vanlige strømnettet.

Problemet med dette er at det vil legge beslag på store deler av kraftoverskuddet i Nord-Norge.

Ba om egen vurdering

Det er uenighet internt i regjeringen i Melkøya-saken. Senterpartiet vedtok et nei til elektrifisering av Melkøya på sitt landsmøte i mars, mens Arbeiderpartiet har uttrykt seg mer positivt.

Det ble likevel stortingsflertall da opposisjonspartiene forrige uke ba regjeringen om å gjøre egne vurderinger av om det er mulig med karbonfangst og -lagring på Melkøya.

Tirsdag var det storstilt markering på Stord da det enorme produksjonssskipet gjorde klar til å gå fra kai.
Les også

Ny gullkalv klar for Barentshavet: – Skal produsere enorme verdier for landet i minst 30 år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.